Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno pitanje

Ashdown: BiH je na opasnom raskrižju; Inzko: s Daytonom se može dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Daytonski sporazum i dalje je temelj funkcioniranja Bosne i Hercegovine, no ta zemlja je, i dvadeset godina nakon što je on potpisan, suočena s ozbiljnim izazovima koji njezinu budućnost čine neizvjesnom, ocijenili su u petak Paddy Ashdown i Valenin Inzko, političari koji su bili ili su još uvijek na poziciji glavnog tumača tog dokumenta.

Nekadašnji i sadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown i Valentin Inzko suglasni su kako je dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonski sporazum i dalje važan okvir za funkcioniranje BiH, no različito procjenjuju stanje u kojemu se ta zemlja danas nalazi.

Ashdown: BiH se zbog zastoja u reintegraciji nalazi na opasnom raskrižju

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Milorad Dodik Nemiri u koaliciji Problemi u BiH: Tri stranke optužile Dodika za izravno kršenje Daytonskog sporazuma

Bosna i Hercegovina vjerojatno nije izravno suočena s mogućnošću novog rata, no zbog općeg zastoja u reintegraciji te zemlje i izostanka i blokadi reformi nalazi se na opasnom raskrižju i njena je budućnost krajnje neizvjesna, ocijenio je u petak u Sarajevu Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.

"Ova zemlja i njeni ljudi sada su na najopasnijem raskrižju", upozorio je Ashdown u govoru kojega je održao kao uvodničar konferencije posvećene 20. obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Izrijekom je kazao kako se ne slaže s ocjenama njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je upozorila na moguće sukobe na Balkanu u slučaju zatvaranja granica Europe za izbjeglice s Bliskog istoka, no to, kako je istaknuo, ne znači da nema nikakve opasnosti.

BiH i Srbija o novom 'ratu na Balkanu'

Lord Ashdown, koji je bio visoki predstavnik za BiH od 2002. do 2006. godine i čiji su mandat obilježile brojne odlučne reforme poput raspuštanja entitetskih vojski i uvođenja jedinstvenih oružanih snaga na državnoj razini, u svom je govoru ocijenio kako je u posljednjih desetak godina izgubljen sav reformski zamah postignut u prvom desetljeću nakon Daytona, što je ocijenio ogromnom greškom.

Poziv na 'buđenje'

"Međunarodna zajednica trebala bi se probuditi i postati svjesna opasnosti", kazao je Ashdown.

Ocijenio je kako je nedvojbeno da je Daytonski sporazum u prvim godinama svoje provedbe bio ogroman uspjeh, pri čemu su postignuti rezultati "bez presedana" za jednu ratom razorenu zemlju kakva je BiH bila 1995. godine. Bilo je to razdoblje obilježeno entuzijazmom međunarodne zajednice, ali i spremnošću nekih od domaćih političara da se založe za opću dobrobit. Neki od njih učinili su to svjesno žrtvujući svoje političke karijere, no ipak je to omogućilo povratak više od milijun prognanih i izbjeglih, uspostavu jakih državnih institucija, reformu poreznog sustava, stabilnu valutu i slično.

Sada je, istaknuo je Ashdown, situacija pomalo apsurdna, jer Dayton brane Srbi koji su ga prezirali zbog toga što im je prekinuo san o posebnoj državi, a Bošnjaci, koji su bili za Dayton, sada su protiv njega jer ga vide kao ključnu zapreku jačanju BiH kao države. "I neki Hrvati ne vole Dayton jer im je prekinuo sam o Herceg-Bosni", kazao je Ashdown.

Najave vlasti u Republici Srpskoj o provedbi referenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH Ashdown smatra iznimno opasnim.

'Washington bi trebao obraniti Dayton'

"Ima li itko tko ne misli da je to uvod u referendum o otcjepljenju", upitao je Ashdown založivši se da se ne dopusti slabljenje pravosuđa u BiH na državnoj razini.
To je, smatra on, posebice važno jer je BiH proteklih godina postala simbolom za korumpiranu zemlju s kojom bi malo tko u EU uopće želio biti u istoj zajednici. Ashdown misli kako bi to morali biti pozivi za uzbunu cijeloj međunarodnoj zajednici.

"Moja je poruka Washingtonu bi se trebao pobrinuti za Dayton i obraniti ga, ako treba i silom. Poruka za Bruxelles je da predugo ide linijom manjeg otpora. Ako ne budete djelovali odlučnije da bi zaštili ono što ste postigli, sve ćete izgubiti. A poruka europskim prijestolnicama je da budu spremne na neprijatna iznenađenja iz BiH nastave li se prema njoj odnositi na dosadašnji način", kazao je Ashdown dodajući kako bi se svi trebali sjetiti gdje je 1992. godine BiH odveo izostanak djelovanja međunarodne zajednice.

Stanje u BiH opisao je kao "tragediju izgubljenih prilika" zbog kojih BiH još nije našla svoju zoru nakon ratne noćne more.

Inzko: Dayton ostaje osnova za daljnji napredak

Aktualni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko znatno je optimističniji. On misli kako obilježavanje 20. obljetnice Daytonskog sporazuma treba biti poticaj za ljude u BiH i međunarodnu zajednicu da BiH uspije na putu ka europskim integracijama.

Suglasan je kako se isuviše često zaboravlja da je Daytonski sporazum bio veliki uspjeh, a danas na to podsjećaju tragedije poput one u Siriji.

"Iako je daleko od savršenog, valja se sjetiti koliko je postignuto u prvih deset godina rata", kazao je Inzko spomenuvši primjerice povratka milijun prognanika i izbjeglica njihovim domovima.

Priznao je kako daytonski ustroj nije savršen, no tvrdi kako se i u tim okvirima može postići napredak radi li se zajedno.

"Dayton predstavlja solidne temelje", kazao je Inzko dodajući kako to ostaje osnova za daljnji napredak. Bitno je, kako je istaknuo, da poličke stranke ne mogu birati što im se iz Daytona sviđa, a što ne i moraju ga poštovati u cijelosti.

Inzko je osudio nakane provedbe referenduma u RS, jer teritorijalni integriret i suverenitet BiH ne mogu biti predmetom rasprave. "Potreban nam je nov pristup politici u kojemu će na prvom mjestu biti interesi ljudi, a ne političkih stranaka", zaključio je Inzko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene