Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na Merkel

BiH i Srbija o novom 'ratu na Balkanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina i Srbija ojačat će međusobnu suradnju i time će doprinijeti stabilnosti cijele regije, najavili su u srijedu u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i srbijanski premijer Aleksandar Vučić uz ocjenu kako regija neće biti izložena oružanim sukobima zbog migrantske krize.

Komentirajući upozorenje njemačke kancelarke Angele Merkel o mogućim sukobima na Balkanu zbog migrantskog vala na balkanskoj ruti Zvizdić je nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlade Srbije na konferenciji za novinare kazao kako je i o tome razgovarao s Vučićem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Suglasni su da bi zatvaranje europskih granica za migrante moglo utjecati na stanje u regiji i podići napetosti no drže kako o oružanim sukobima "nema niti govora".

"Teška iskustva iz prošlosti trebala bi ohladiti usijane glave ako ih ima", kazao je Zvizdić.

Vučić je kazao kako kancelarku Merkel doživljava dobronamjernom, a njeno upozorenje kao izraz želje da se takve stvari ne dogode.

Potvrdio je kako zbivanja u Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu pa i ostavka rumunjskog premijera Victora Ponte izazivaju zabrinutost.

"Situacija na Balkanu u političkom smislu nije ružičasta", kazao je Vučić no dodao je kako Srbija "nije u panici zbog migranata".

"Ta opća kuknjava postala je model ponašanja i u Europi i na Balkanu no gospođu Merkel smo razumjeli na najbolji način, a mi ćemo poduzeti što treba da se to ne dogodi", kazao je Vučić.

Komentirajući planove Srbije za nabavku novog oružja Vučić nije izravno spomenuo Hrvatsku no kazao je kako je to rezultat odluka o nabavi "lansirnih rampi za balističke rakete".

"To nismo mogli odšutjeti", kazao je Vučić ustvrdivši kako njegova vlada ne planira nabavku ofenzivnog oružja.

"Ne planiramo, nije nam na kraj pameti i ta vrsta ludila ne postoji kod nas da bilo koga napadamo nego samo želimo zaštiti građane Srbije. Građani BiH apsolutno ne moraju brinuti. U Srbiji imaju prijatelja", kazao je Vučić.

Gledanje u budućnost

Potpisana su četiri protokola na ministarskoj razini koji bi trebali označiti bolju međudržavnu suradnju u traženju nestalih tijekom ratnih sukoba, suradnju na planu vojne industrije te izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, suradnju na planu telekomunikacija odnosno digitalizacije televizijskog emitiranja, zajednički rad na zaštiti okoliša i očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu kao dijela zajedničkog kulturno-povijesnog nasljeđa.

"Ovo je odraz naših zajedničkih težnji da ojačamo i proširimo našu dobrosusjedsku a samim time i regionalnu suradnju na području zapadnog Balkana", kazao je Zvizdić na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s Vučićem.

Najavio je kako će uskoro uslijediti razgovori o konkretnim projektima poput gradnje nove željezničke pruge koja bi povezala Beograd i Sarajevo i osigurala veću razmjenu roba i kapitala.

TEŠKE RIJEČI Merkel izjavila što bi vrlo lako moglo dovesti do rata na Balkanu

"BiH i Srbija su uzajamno među najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima", istaknuo je Zvizdić no dodao je kako je simbolika regonalne suradnje pri tom iznimno važna.
"Postoje strahovi što će se dogoditi na zapadnom Balkanu. Mi smo ovime dijalog stavili prije svega drugog", kazao je Zvizdić.

Zajedničku sjednicu u Sarajevu Vučić je ocijenio "odličnom" konstatirajući kako je ona bila važna jer je na političkom planu nakon 25 godina od izbijanja "prvih sukoba" na prostoru bivše Jugoslavije. Kazao je kako Srbija teško može imati važnijeg partnera od BiH te će se stoga boriti na racionalan način za naklonost ljudi u BiH kao i za to da joj što prije postane prvi vanjskotrgovinski partner.

"Gledamo u budućnost, šaljemo poruku svim našim građanima", kazao je Vučić pojašnjavajući kako se šalje poruka razumijevanja i dijaloga.

"To je poruka, ne mora biti ljubavi, no svakako suprotstavljanju svemu što je mržnja i izazivanje sukoba", kazao je srbijanski premijer.

Katastrofa za sve

Poručio je kako bi razmišljanje o sukobima predstavljalo "katastrofu za sve".
Ocijenio je kako to vodi ka drugačijoj budućnosti kroz traženje prijatelja i promicanje suradnje.

Podsjetio je da je samo u 2014. uvećana vanjsktrgovinska razmjena dvije zemlje za deset posto a taj se trend nastavlja te sve više investitora želi ulagati u jednoj od dvije zemlje.
Da bi se to nastavilo ključno je održati mir i stabilnost u regiji a pod tim uvjetom ovaj dio kontinenta može biti motor Europe, ocijenio je Vučić.

Dodao je kako se u Sarajevu osjećao kao kod svoje kuće te kako posjet nisu pratili nikakvi problemi. Najavio je nastavak dobre suradnje s Republikom Srpskom ali i politike punog poštovanja terirorijalnog integriteta BiH uz ocjenu kako je ključ napretka Balkana prije svega u dobrim odnosima Bošnjaka i Srba koje "samo u jednom dijelu razdvaja religija".

"To je politika koju ću zastupati do posljednjeg dana mandata kao predsjednika vlade Srbije", kazao je Zvizdić.
Potvrdio je kako će narednog tjedna biti na investiticijskoj konferenciji u Srebrenici gdje će u ime Srbije ponuditi projekte ali i "novce koji za nju nisu mali". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene