Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG RUSKOG PONAŠANJA

NATO UVODI VELIKE PROMJENE 4.000 vojnika stiže u baltičke zemlje i Poljsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO razmatra mogućnost raspoređivanja 4000 vojnika u baltičkim zemljama i Poljskoj prema prijedlogu istočnih saveznica zabrinutih zbog agresivnog ponašanja Rusije, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ash Carter novinarima s kojima je putovao u Njemačku.

Baltičke države - Estonija, Latvija i Litva, koje su pristupile NATO-u 2004.,zatražile su veću vojnu prisutnost Saveza kako bi se zaštitile od prijetnje Rusije pošto je ona 2014. pripojila poluotok Krim koji je dio Ukrajine.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

Carter je priznao da NATO razmišlja o raspoređivanju četiri bataljuna u baltičkim državama te u Poljskoj. Prema listu The Wall Street Journal to bi značilo ukupno 4000 vojnika koje bi rasporedile Sjedinjene Države i njezini saveznici.

"To je jedna od opcija o kojoj smo razgovarali", rekao je Carter ne iznoseći pojedinosti novinarima s kojima je putovao u trodnevni posjet Njemačkoj.

Prema američkim dužnosnicima cilj je u Europi umiriti saveznike zabrinute agresivnim postupcima Rusije.

Carter će se u Njemačkoj sastati s generalom Curtisom Scaparrottijem koji postaje novi zapovjednik NATO-a za Europu, čime će naslijediti generala Philipa Breedlovea.

Scaparrotti je u nastupu pred Senatom prošli mjesec rekao da se Rusija "sve agresivnije ponaša, protiv međunarodnih standarda i da često krši međunarodno pravo". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene