Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO razmatra mogućnost raspoređivanja 4000 vojnika u baltičkim zemljama i Poljskoj prema prijedlogu istočnih saveznica zabrinutih zbog agresivnog ponašanja Rusije, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ash Carter novinarima s kojima je putovao u Njemačku.


Baltičke države - Estonija, Latvija i Litva, koje su pristupile NATO-u 2004.,zatražile su veću vojnu prisutnost Saveza kako bi se zaštitile od prijetnje Rusije pošto je ona 2014. pripojila poluotok Krim koji je dio Ukrajine.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Drogirali se hrvatski vojnici u Litvi, slijedi im kazna: "Već u prvoj misiji osramotili su Hrvatsku pred partnerima" Ruska svakodnevica Ljudi se zgražaju, a njima je to svakodnevica: Čovjek se navikne na baš sve, pa tako i na život u Rusiji

Carter je priznao da NATO razmišlja o raspoređivanju četiri bataljuna u baltičkim državama te u Poljskoj. Prema listu The Wall Street Journal to bi značilo ukupno 4000 vojnika koje bi rasporedile Sjedinjene Države i njezini saveznici.

"To je jedna od opcija o kojoj smo razgovarali", rekao je Carter ne iznoseći pojedinosti novinarima s kojima je putovao u trodnevni posjet Njemačkoj.

Prema američkim dužnosnicima cilj je u Europi umiriti saveznike zabrinute agresivnim postupcima Rusije.

Carter će se u Njemačkoj sastati s generalom Curtisom Scaparrottijem koji postaje novi zapovjednik NATO-a za Europu, čime će naslijediti generala Philipa Breedlovea.

Scaparrotti je u nastupu pred Senatom prošli mjesec rekao da se Rusija "sve agresivnije ponaša, protiv međunarodnih standarda i da često krši međunarodno pravo". (Hina)