Američka vojna baza Camp Lemonnier (Foto: AFP)
Američka vojna baza Camp Lemonnier (Foto: AFP) Foto: Afp

Ključna prednost ove države leži u njezinu položaju - smještena je na Rogu Afrike, na tjesnacu Bab-el-Mandeb, blizu konfliktnih zona u Africi i na Bliskom istoku.


Na maloj površini jedne afričke države - Džibutija - koncentriran je najveći broj stranih vojnih baza na svijetu. Površine tek 23.200 četvornih kilometara, Džibuti je jedna od najmanjih zemlja u Africi i ima manje od milijun stanovnika.

Vezani članci Slika nije dostupna RUSIJA I NATO SU NA UDALJENOSTI CILJNIKA "Situacija je previše opasna. To izgleda kao priprema za rat" Slika nije dostupna "Treći svjetski rat mogao bi krenuti iz ove dvije zemlje, Putin će lukavo izazvati krizu"

U ovoj bivšoj francuskoj koloniji, očekivano, Francuska i dalje ima nekoliko vojnih baza. Već neko vrijeme ondje postoje i vojne baze SAD-a te nekih europskih i azijskih država, a grade se i nove. Camp Lemonnier, najveća američka vojna baza u Africi, nalazi se upravo u Džibutiju. Po zadnjim, doduše neslužbenim, informacijama, o gradnji vojne baze u Džibutiju razmišlja i Indija. Ako do toga dođe, gotovo svaka velika svjetska sila, uz izuzetak Rusije, imat će svoju bazu u ovoj maloj zemlji.

Američka vojna baza Camp Lemonnier (Foto: AFP) Prisutnost stranih vojnika u Džibutiju je velika (Foto: AFP) Foto: Afp

Bruno Maçaes, portugalski političar i znanstvenik, za Politico je u sklopu serije tekstova "Ratovi koji dolaze" napisao i članak o Džibutiju. "Ovdje će početi treći svjetski rat", kazao je on te opisao svoj posjet Džibutiju. Vidio je, kaže, kineske i američke vojnike koji su koristili svaku priliku da snime vojnu opremu i logistiku svojih rivala.

"Pukovnik Bogoreh, vrhovni zaposvjednik obalne straže Džibutija, rekao mi je da je morao uvesti red nakon što su kineski mornari stalno snimali američki razarač", ispričao je Maçaes.

Zašto baš Džibuti?

Ključna prednost ove države leži u njezinu položaju - smještena je na Rogu Afrike, na tjesnacu Bab-el-Mandeb, blizu konfliktnih zona u Africi i na Bliskom istoku. Vojni udari iz Džibutija mogu stići do Somalije, Sudana, Jemena, Sirije i Iraka za samo nekoliko minuta.

Relativno blizu nalazi se i Sueski kanal, jedan od najprometnijih vodenih puteva i česta meta pirata.

Što ako zarate zemlje koje u Džibutiju imaju svoje baze?

Mnogo će toga ovisiti o prirodi potencijalnog sukoba. Ako Indija doista otvori vojnu bazu u Džibutiju, svaki budući mogući sukob odmah bi se proširio na to područje, jer je Džibuti od vrlo velikog značaja za Kinu, koja iz pomoć svoje baze u toj zemlji "okružuje" Indiju, svog velikog konkurenta.

Ako bi pak izbio sukob između SAD-a i Kine u Južnom kineskom moru, njihove baze u Džibutiju sigurno bi bile podignute u stanje pripravnosti. Jedna od mogućnosti jest i da zaraćene države izaberu upravo Džibuti kao mjesto ograničenog sukoba. Svaki teritorijalni spor između Kine i Japana toliko je opasan da je moguće da će se prije izravno sukobiti daleko od matičnog teritorija, u Africi.

Američka vojna baza Camp Lemonnier (Foto: AFP) Geografski položaj Džibutija (Foto: screenshot Google Maps) Foto: screenshot Google Maps

Jedan nedavni događaj potvrđuje ovo tumačenje: procurilo je kako je prošle godine japanski vojni brod poslao ronioce da špijuniraju kineski ratni brod u vrijeme kad su oba bila privezana u Džibutiju.

U prošlom stoljeću sukobi su bili pažljivo organizirani, uz jasne granice i sfere utjecaja, ali danas su zbog globalizacije rivali vrlo blizu jedni drugima. Džibuti je savršena slika ovog novog svijeta, u kojem su velike sile prisiljene dijeliti isti prostor, piše Politico.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju