Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biraju bijeg, da ne moraju ubijati

Sirijska vojska sve se više suočava s problemom dezerterstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirija u sve većem broju poziva pripadnike rezervnog sastava u aktivnu vojnu službu što se tumači znakom dodatnih napora da se uguši 17-mjesečna pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada.

Sirija u sve većem broju poziva pripadnike rezervnog sastava u aktivnu vojnu službu što se tumači znakom dodatnih napora da se uguši 17-mjesečna pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada.

Nekoliko dezertera kazalo je za Reuters da su u protekla dva mjeseca pozvane tisuće muškaraca kako bi ojačale vojsku, koja obuhvaća 300 tisuća vojnika i mnogi se ne odazivaju na poziv.

'Imamo dva izbora: ostani i ubij pripadnika vlastitog naroda ili dezertiraj i bježi pred vojnim sudovima', kazao je stručni pravni suradnik koji je mobliziran u Damasku. Kao i drugi nije želio da mu se otkrije identitet iz sigurnosnih razloga.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Velika tajna Sirije Što se zapravo zna o Asadovoj obitelji?

>> U Siriji najgori tjedan od početka rata - poginulo više od 1.600 ljudi!

Jedan od vojnih časnika, koje je kontaktirao Reuters, smatra da se tek polovica pozvanih i odazvala pozivu, a dodaje i da su Asadove snage do sada pretrpjele teške gubitke u ljudstvu. 'Manjka vojnika. Mnogo ih je ubijeno i imamo i dezertera', kazao je u telefonskom razgovoru.

Sirijci su obvezni služiti dvogodišnji vojni rok nakon što napune 18 godina ili diplomiraju i nakon toga trajno ostaju u rezervnom vojnom sastavu. U sukobima u Siriji do sada je ubijeno više od 20 tisuća ljudi među kojima oko šest tisuća pripadnika sirijskih vojnih snaga i snaga sigurnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene