Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor s Velikom Britanijom

Argentina od UN-a traži rješenje oko Falklandskog otočja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentina je zatražila je od Ujedinjenih naroda da posreduju u sporu s Velikom Britanijom oko britanskih planova za iskorištavanjem potencijalnih ležišta nafte oko obala Falklandskog otočja, zbog kojeg su dvije zemlje vodile rat 1982. godine.

Argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Taiana izjavio je novinarima u srijedu, nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom u New Yorku, da je zatražio od Bana nastavak misije za rješavanje suprotstavljenih zahtjeva oko otoka i njihovih prirodnih resursa, prenosi Bloomberg News. Falklandsko otočje u Argentini nazivaju Malvini, i ono je uključeno u sve državne zemljovide kao integralni dio argentinskog teritorija. Otočje je bilo poprište kolonijalnog naseljavanja i osvajanja u 18. i 19. stoljeću, uz britansko, francusko, američko i argentinsko uplitanje, a od 1833. je u britanskom posjedu.

Pročitajte i ovo Chagos otočje iz zraka Otočje Chagos Velika Britanija dobila „jezikovu juhu“ od UN-a: Moraju napustiti rajsku koloniju koju su prisilno prisvojili Poplava u Velikoj (Foto: Požega.eu) Najkritičnije u Maloj Velikoj Veliko nevrijeme u Velikoj kod Požege: Stanovnici se pitaju tko će im nadoknaditi štetu

'To je ilegalno, protivno međunarodnom pravu i protiv želje Ujedinjenih naroda', rekao je argentinski ministar Taiana o britanskom istraživanju nafte. On nije odgovorio na pitanje koje su rezolucije UN-a prekršene bušenjem ili hoće li će njegova zemlja tražiti rezoluciju protiv istraživanja od Opće skupštine UN i Vijeća sigurnosti UN-a. 'Mi ćemo se braniti svim sredstvima koja nam pruža diplomacija i međunarodno pravo', kazao je Taiana.

>> Zbog nafte ponovno napeto između Argentine i Velike Britanije

Glavni tajnik UN-a mogao bi posredovati 'ako se obje strane dogovore', izjavio je njegov glasnogovornik Ari Gaitanis. Falklandsko otočje, zajedno s otočjem Južna Georgija i Sandwich u južnom Atlantiku, suvereni su britanski teritoriji i njihovi stanovnici imaju pravo na razvoj naftnih polja u svojim teritorijalnim vodama, izjavio je Mark Lyall Grant, stalni britanski predstavnik pri UN-u. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene