Raya el Hassan (Foto: AFP)
Raya el Hassan (Foto: AFP) Foto: Afp

U prethodnoj je libanonskoj vladi bila samo jedna žena, a čak je i na čelu ministarstva za ženska pitanja bio muškarac.


Libanonke su u nedjelju pozdravile imenovanje prve žene u arapskom svijetu na dužnost ministrice unutarnjih poslova u novoj vladi te zemlje, koju u velikoj većini čine muški političari.

Vezani članci Sudar (Foto: Screenshot) Nije ni znao da kćeri spašava život, za dlaku je izbjegao tragediju Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Divjak o Bandićevim napadima: ''Smeta mi 'gospođa ministarka', ja sam slučajno Hrvatica, ali moglo je biti i drugačije''

Raya al-Hassan jedna je od četiriju žena u novoj koalicijskoj vladi Libanona, što je više nego ikada ranije u povijesti te zemlje.

U prethodnoj je libanonskoj vladi bila samo jedna žena, a čak je i na čelu ministarstva za ženska pitanja bio muškarac.

Al-Hassan je već obavljala prestižne političke funkcije, među kojima je i ona ministrice financija od 2009. do 2011., a njezino imenovanje prvom ženom ministarstva unutarnjih poslova velik je korak za žene u libanonskoj politici.

"Ponosna sam zbog svih žena i zbog svih ljudi koji vjeruju u sposobnosti žena", rekla je Hassan.

"U svijetu je puno žena na čelu ministarstava obrane ili unutarnjih poslova i sve su se pokazale vrlo uspješnima. Ovo je imenovanje novo za Libanon i za arapske zemlje, no nadam se da neće ostati jedino", dodala je.

Još tri libanonska ministarstva povjerena su ženama: ministarstvo energetike, ministarstvo administrativnog razvoja te ministarstvo za gospodarsko osnaživanje žena i mladih.