Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri žene u vladi

Libanonke slave: Arapski svijet dobio prvu ministricu unutarnjih poslova

Raya el Hassan (Foto: AFP)
Raya el Hassan (Foto: AFP) Foto: Afp
U prethodnoj je libanonskoj vladi bila samo jedna žena, a čak je i na čelu ministarstva za ženska pitanja bio muškarac.

Libanonke su u nedjelju pozdravile imenovanje prve žene u arapskom svijetu na dužnost ministrice unutarnjih poslova u novoj vladi te zemlje, koju u velikoj većini čine muški političari.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na libanonsko selo Kfar Kila Odmazda zbog gubitaka Neuspješan uzvrat? Na vojnu bazu u Izraelu lansirali dronove, no nije prijavljena šteta ni stradanje žrtava Projekili ispaljeni na Izrael Napeta situacija Sukob na Bliskom istoku ne jenjava: Hezbolah ispalio rekordan broj projektila na Izrael, objavljeno i zašto

Raya al-Hassan jedna je od četiriju žena u novoj koalicijskoj vladi Libanona, što je više nego ikada ranije u povijesti te zemlje.

U prethodnoj je libanonskoj vladi bila samo jedna žena, a čak je i na čelu ministarstva za ženska pitanja bio muškarac.

Al-Hassan je već obavljala prestižne političke funkcije, među kojima je i ona ministrice financija od 2009. do 2011., a njezino imenovanje prvom ženom ministarstva unutarnjih poslova velik je korak za žene u libanonskoj politici.

"Ponosna sam zbog svih žena i zbog svih ljudi koji vjeruju u sposobnosti žena", rekla je Hassan.

"U svijetu je puno žena na čelu ministarstava obrane ili unutarnjih poslova i sve su se pokazale vrlo uspješnima. Ovo je imenovanje novo za Libanon i za arapske zemlje, no nadam se da neće ostati jedino", dodala je.

Još tri libanonska ministarstva povjerena su ženama: ministarstvo energetike, ministarstvo administrativnog razvoja te ministarstvo za gospodarsko osnaživanje žena i mladih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene