Alwaleed bin Talal (Foto: AFP)
Alwaleed bin Talal (Foto: AFP)

Direktori iz arapskih zaljevskih država, koji nisu odobravali izjave Donalda Trumpa o muslimanima tijekom kampanje, nakon njegove pobjede zauzeli su pomirljiviji stav i spremni su na gospodarsku suradnju sa SAD-om.


Diljem Dubaija mogu se vidjeti poslovni projekti novog američkog predsjednika poput ograđenih stambenih zajednica, golf igrališta i toplica.

Zaljevsko gospodarstvo snažno je povezano s Trumpom i drugim američkim tvrtkama. SAD je u 2015. iz šest zaljevskih zemalja uvezao 32,4 milijardi dolara vrijedna dobra, uključujući naftu, a to područje je najvažnije tržište za Boeing i druge američke obrambene tvrtke.

Zaljevski državni stabilizacijski fondovi investirali su ogromne svote novca u američko gospodarstvo.

Stabilizacijski fond iz Abu Dhabija (ADIA) je najveći dio svojih sredstava, koje se procjenjuju na 792 milijardi dolara, uložio u sjevernu Ameriku, između 35 i 50 posto. Vlasnik je velikog broja nekretnina, uključujući znatan broj luksuznih hotela u američkim gradovima.

Katarski fond je u rujnu 2015. najavio kako će pomoći svojoj državi investirati 35 milijardi dolara u SAD tijekom idućih pet godina.

Usprkos tome, arapske poslovne ličnosti bile su bijesne zbog Trumpovih izjava tijekom kampanje kojima je pozvao na potpunu zabranu ulaska u SAD muslimanima, što je rekao nakon što je muslimanski par u prosincu ubio 14 ljudi u San Bernardinu u Kaliforniji.

Saudijski princ Alwaleed bin Talal, predsjednik investicijske tvrtke Kingdom Holding koja ima udjela u američkim firmama poput Citigroupa i Twittera, nazvao ga je "sramotom ne samo za republikance, nego i za cijelu Ameriku".

Nakon što je Trump pobijedio, arapski milijarder mu je ipak čestitao.

"Izabrani predsjedniče @realDonaldTrump, usprkos prethodnim nesuglasicama, Amerika je odlučila, čestitam vam i želim vam sve najbolje tijekom vašeg mandata", napisao je bin Talal na svom Twitter profilu.

Političke veze između SAD-a i zaljevskih država, pogotovo Saudijske Arabije, došle su u pitanje nakon što je predsjednik Barack Obama postigao nuklearni dogovor s Iranom, što je dovelo do mišljenja kako je SAD napustio svog dugogodišnjeg saveznika i zamijenio ga njjegovim regionalnim rivalom.

Odnosi su dodatno pogoršani odlukom američkog Kongresa koji je u rujnu podržao zakon koji omogućava obiteljima žrtava terorističkog napada 11. rujna da tuže vladu Saudijske Arabije jer je 15 od 19 otmičara zrakoplova bilo iz te države. (Hina)