Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRUMP NAKON SASTANKA

"Obama mi je objasnio neke teškoće i neke dobre stvari koje je postigao“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik u odlasku Barack Obama pozdravio je u četvrtak u Bijeloj kući novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, njujorškog milijardera koji je odnio izbornu pobjedu, kako bi koordinirali nesmetan prijenos vlasti.

Iako je sastanak trebao trajati 15 minuta, odužio se na sat i pol, a Trump je novinarima rekao da je mogao trajati i duže.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

"Imam veliko poštovanje prema Obami. Sastanak je trajao sat i pol, a mogao je trajati i duže. Razgovarali smo o raznim temama. Veselim se raditi s Obamom u budućnosti. Obama mi je objasnio neke teškoće i neke dobre stvari koje je postigao“, rekao je Trump novinarima nakon sastanka. Obama je rekao da je s Trumpom razgovarao o uspješnom prijenosu moći na novu administraciju.

Obama je kazao da su vodili "odlične razgovore", prenose agencije.

U razgovoru s novinarima je kazao da je republikanskom novoizabranom predsjedniku ponudio pomoć svoje administracije kada preuzme predsjedničku funkciju 20. siječnja 2017. te pozvao zemlju na ujedinjenje kako bi se othrvala izazovima.

Moja će administracija, obećao je Obama, "učiniti sve što može da vam pomogne da uspijete, jer ako ste vi uspješni i zemlja će uspjeti".

"Ohrabren sam zanimanjem novoizabranog predsjednika Trumpa za suradnju s mojim timom oko mnogih pitanja s kojima se suočava ova velika zemlja", rekao je Obama u Ovalnom uredu gdje je sjedio s Trumpom.

Obama i Trump gotovo da ranije nisu imali direktne kontakte. Tijekom predsjedničke kampanje, u kojoj se Obama energično angažirao na strani svoje demokratske kandidatkinje, Trump i Obama su se žestoko sukobljavali, no na sastanku u Ovalnom uredu ta će dvojica, barem pred kamerama, napetosti ostaviti iza sebe.

Prva dama Michelle Obama privatno će se u rezidenciji u Bijeloj kući sastati s Trumpovom suprugom i budućom prvom damom Melanijom.

Obama je u srijedu kazao da će usprkos ozbiljnim nesuglasicama s Trumpom slijediti primjer bivšeg republikanskog predsjednika George W. Busha 2008. i pobrinuti se da predaja vlasti prođe glatko.

"Prije osam godina, predsjednik Bush i ja smo imali poprilično važna razmimoilaženja, ali tim predsjednika Busha nije mogao biti profesionalniji i ljubazniji tijekom procesa predaje vlasti. Naložio sam svom timu da slijedi primjer koji je postavio tim predsjednika Busha", kazao je Obama. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene