Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Jedna petina sisavaca su šišmiši. Doznajte zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šišmiši su posvuda oko nas. Jedu sve - od voća do krvi. No što čini te male dlakave letače pobjednicima u prirodnoj selekciji? Znanstvenici su pokušali odgovoriti na to pitanje proučavajući evoluciju raznih vrsta.

Znanstvenici su došli do zaključka kako je tajna uspjeha šišmiša - tjelesna modifikacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova prijetnja Prvo otkriven u Rusiji: Znanstvenici u šišmišu pronašli novi koronavirus otporan na cjepiva Ilustracija AKCIJA AZILA DUMOVEC U Traumu opet uletjela stara ''banda'': "Pustit ćemo ih da odlepršaju"

>> Šišmiši se međusobno raspoznaju po glasu

>> VIDEO: Ne razlikuju vodenu od metalne površine

Primjerice, sjevernoamerički šišmiši koje su znanstvenici proučavali u relativno kratkom roku su razvili novi oblik lubanje. Primjerci s 'novim oblikom lubanje' mogu gristi jače nego njihovi predaci pa mogu jesti i vrste tvrdog voća, s debljom korom, koje njihovi predaci nisu mogli pregristi. Nakon te tjelesne modifikacije 'kolonizirali' su nova područja i došlo je do razvoja potpuno novih vrsta šišmiša. 

No, zašto čak petinu sisavaca predstavljaju šišmiši? Studija koja je danas objavljena u stručnom časopisu Proceedings of the Royal Society B, tvrdi da je to upravo zato jer imaju sposobnost brzo se prilagoditi novim sredinama. Osim tjelesne modifikacije 'veliki plus' šišmišima je i njihova izrazito raznovrsna prehrana. Šišmiši se hrane voćem, insektima, krvlju, pa čak sišu i cvjetni nektar. Zbog prilagodbe da mogu živjeti bilo gdje brzo se šire na nove teritorije i evoluiraju u nove vrste.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene