Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Režu carine za 'zelenu tehnologiju'

APEC obećao da će potaknuti globalni gospodarski rast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na summitu APEC-a zemlje članice obećale su da će potaknuti globalni gospodarski rast te su odbacile ograničenja na izvoz hrane.

Na kraju dvodnevnog summita, zemlje APEC-a ( Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje )su zaključile da ih uvelike brine stanje svjetskog gospodarstva, sigurnost hrane i rastući znakovi protekcionizma.

Čelnici 21 zemlje APEC-a, uključujući Rusiju, Kinu, Japan i SAD, dogovorili su se da će srezati carine na 'zelenu tehnologiju', poduzeti sve mjere za poticanje rasta i liberalizirati trgovinu kako bi stvorili protutežu dužničkoj krizi koja vlada u Europi.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

>> Clinton: Rezolucija o Siriji mora imati sankcije

'Financijska tržišta su i dalje krhka, a javni deficiti i dugovi u nekim razvijenim ekonomijama stvaraju veliku prepreku gospodarskom oporavku na globalnoj razini. Razvoj događaja u Europi nepovoljno djeluje na gospodarski rast u regiji', stoji u završnoj izjavi APEC-a.

'U takvim uvjetima, odlučni smo raditi zajednički kako bi potaknuli rast i stvorili povoljnu klimu za financijsku stabilnost te obnovili povjerenje', dodaje se u priopćenju.

APEC, u kojem se također nalaze Malezija, Indonezija, Kanada i Južna Koreja, odluke donose konsenzusom i one nisu obvezujuće. Ali njegov utjecaj raste, dok europski pada, napominje Reuters. APEC predstavlja 40 posto svjetskog stanovništva, 54 posto gospodarske proizvodnje i 44 posto svjetske trgovine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene