Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit APEC-a

Clinton: Rezolucija o Siriji mora imati sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova UN-ova rezolucija o Siriji, koja ne sadrži nikakve posljedice za Damask nije potrebna, jer bi je sirijski predsjednik Bašar al-Asad ignorirao, rekla je Hillary Clinton.

Clinton je na marginama summita APEC-a rekla da je spremna raditi s Moskvom na novoj rezoluciji o Siriji, ali je upozorila da će Sjedinjene Države vršiti jači pritisak radi okončanja Asadova režima ako ta rezolucija bude mekana prema Damasku.

'Nema smisla donijeti rezoluciju bez posljedica za Damask jer smo već nekoliko puta vidjeli da Asad nastavlja i dalje napadati vlastiti narod', rekla je Clinton novinarima posljednjeg dana summita APEC-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da će Moskva krajem rujna od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti da odobri sporazum iz Ženeve kojim su postavljena načela političke tranzicije za Siriju, postignut 30. lipnja.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

>> Clinton pozvala Peking na pregovore s JI Azijom zbog otoka

'Nastavit ću raditi s ministrom vanjskih poslova Lavrovom da vidimo možemo li ponovno razmotriti ideju i pokrenuti plan sirijske tranzicije, o kojem smo se već dogovorili ranije ovog ljeta u rezoluciji predanoj Vijeću sigurnosti', rekla je Clinton.

'Naglasila sam ministru vanjskih poslova Lavrovu u subotu da rezolucija neće biti učinkovita bez sankcija', dodala je.

Clinton je rekla da se nada napretku, ali da je u potpunosti svjesna različitosti gledišta između Sjedinjenih Država i Rusije prema Siriji. 'Ako razmirice potraju, radit ćemo s državama koje dijele isto gledište kako bismo podržali sirijsku oporbu i ubrzali Asadov pad te pomogli Siriji da se pripremi na demokratsku budućnost i oporavak', upozorila je.

Washington je rekao da će oporbi u Siriji pružiti pomoć u komunikacijskoj opremi. Clinton se sastala i s japanskim kolegom Yoshihikom Nodom i južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom i poručila im da smire tenzije u svom teritorijalnom prijeporu oko skupine otoka u Japanskom moru.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene