Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZROCI TRZAVICA

Stručnjak za Dnevnik Nove TV o napetostima na Kosovu: "Vučić napravi problem pa onda njegovi terijeri izađu i prijete"

Aktualno Galerija Ante Letica - 2 Ante Letica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 1 Ante Letica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 3 Ante Letica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 4 Ante Letica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barikada nedaleko od granice Kosova Galerija 1/5 >>
Na sjeveru Kosova malo je nedostajalo da izbiju nasilje i sukobi između Srba i Albanaca. Iako se napetosti tijekom dana smiruju, Beograd i Priština međusobno se otpužuju za izazivanje problema oko novog režima na graničnim prijelazima. Premijer Kosova Albin Kurti odgodio je spornu odluku za mjesec dana i to nakon intervencije SAD-a.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao je o napetostima na Kosovu s Antom Leticom s Instituta za istraživanje hibridnih sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Pitanje je zašto Aleksandar Vučić sada ovo radi. Iz redova njegovih najbližih suradnika posljednjih dana čujemo čak i neke Putinove apele o denacifikaciji Balkana. 

"Vučić malo provocira, malo kuka. U ovom slučaju provocira - problem na Kosovu napravio je iz nekoliko razloga. Svojim biračima i građanima Srbije želi pokazati da je on neki faktor u regiji. On napravi problem pa onda njegovi terijeri izađu i prijete. Onda se on pojavi kao rješenje problema.

Druga stvar, on ima problem sa sastavljanjem Skupštine odnosno vlade, iako je premoćno pobijedio na izborima u Srbiji.

Treće, mora konačno odlučiti nakojoj će stolici sjediti - hoće li ići u pregovore i približavanje EU-u ili će ostati u zapećku? Ako ne provodi sankcije protiv Rusije, nema pregovora. Ako podrži te sankcije, onda nema podrške Rusije i Srbija je u velikim problemima oko energenata. 

Dalje, on na ovaj način pokušava, po meni, oživjeti načelni dogovor između njega i Thacija u Bruxellesu o zamjeni teritorija - sjever Kosova za dio južne Srbije, a na što međunarodna zajednica nije pristala.

To su na unutarnjem i vanjskom planu stvari zašto on to forsira. Možda nisam u pravu, ali ne bih zanemario ni činjenicu da je ovo možda instrumentalizirano od nekih proruskih elemenata, da bi se na zapadnom Balkanu dodatno usložila situacija i da se interes javnosti, posebno velikih sila, prebaci s Ukrajine na zapadni Balkan", kazao je Letica. 

Na upit vjeruje li da bi moglo doći do dogovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, odakle pozivaju na sastanak, kaže: "S obzirom na startne pozicije Kurtija i Vučića, zasad ne vidim bitan pomak. Međunarodna zajednica bi trebala izvršiti veliki pritisak i na jednu i na drugu stranu. Moralo bi doći do nekih kompromisa, koji bi možda doveli do smirivanja situacije, ali bi ostalo žarište sukoba jer nitko ne bi bio zadovoljan takvim kompromisom".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene