Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loš posao u Ukrajini

KOTROMANOVIĆ O SKANDALU S MiG-ovima: 'I ja sam pozvao vojnu policiju da istraži ugovor s Ukrajincima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je isplivao skandal u MORH-u vezan uz remont MiG-ova u Ukrajini, o cijeloj aferi oglasio se i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Bivši ministar obrane Ante Kotoromanović, u čijem je mandatu posao s Ukrajinom dogovoren, pozdravlja pokrenutu istragu o remontu MiG-ova u Ukrajini. Podsjeća da je i sam pozvao vojnu policiju i državno odvjetništvo da se ugovor s Ukrajincima istraži. Kritičari su mu tada zamjerali ogromna kašnjenja s avionima i loše obavljen remont. Kotromanović kojeg je vijest o istrazi zatekla u SAD-u ne misli da je riječ o političkom podmetanju, ali kaže da je lov na njega otvoren.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Lažirani dokumenti? SKANDAL U MORH-u: 'Prekucani' serijski brojevi MiG-ova; što se zapravo događalo na remontu u Ukrajini?

Kotromanović poručuje kako smatra da je posao bio transparentan i da je Hrvatska tada s obzirom na okolnosti izabrala jeftiniju i bolju ponudu. Ako se pokaže istinitost navoda, smatra da bi krivci, ukoliko su primili mito, trebali odgovarati.

I general je upozoravao

I bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni general-bojnik Josip Štimac izjavio je u utorak kako je više puta u ime Hrvatskog generalskog zbora upozoravao da remont hrvatskih MIG-ova 21 nije obavljen kako treba, pa je dobro što je zabranjeno letenje tim zrakoplovima dok se ne utvrdi o čemu je riječ.

Komentirajući tvrdnje Jutarnjeg lista da Vojna policija provodi istragu o remontu MiG-ova u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti i sumnje u korupciju, Štimac je rekao kako su upozoravali Ministarstvo obrane i Ured predsjednika RH da remont tih zrakoplova kasni i da nije obavljen kako treba. Kasniji kvarovi koji su se događali, nisu se smjeli dogoditi, dodao je.

To treba ispitati do kraja, no ova afera ne bi trebala izazvati podozrenje prema HRZ-u, jer i uz rabljene zrakoplove novije proizvodnje i kvalitetan remont takvih letjelica HRZ bi mogao zadržati svoje sposobnosti, kaže Štimac.

Poručuje kako je krajnje vrijeme da državni vrh odabere koji moderni borbeni zrakoplov namjerava odabrati za HRZ i tvrdi kako to ne bi bila neracionalna potrošnja već posao koji bi doveo i strana ulaganja u Hrvatsku.

USKOK provodi istragu

USKOK u koordinaciji s s Vojnom policijom i PN USKOK-om provodi izvide odnosno kriminalističko istraživanje.

Vojna sigurnosno – obavještajna agencija i Vojna policija u proteklih nekoliko tjedana u svojim su postupanjima došle do informacija kako je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere vezano uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21, priopćilo je Ministarstvo obrane, te naglasilo kako sezadaće izvršavaju postojećim resursima te je zračni prostor Republike Hrvatske kontroliran i siguran.

Ministarstvo obrane će nastaviti postupati sukladno važećim zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela, budući da postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Republike Hrvatske.

Vezano uz trenutačno stanje tehničke ispravnosti kao i prosudbu mogućnosti daljnje operativne uporabe i eksploatacije tako remontiranih i nabavljenih zrakoplova MiG-21, odmah po zaprimljenim saznanjima, ministar obrane je, u koordinaciji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, osnovao stručno povjerenstvo.

Stručno povjerenstvo je, uzevši u obzir učestale poteškoće sa zrakoplovima te po sagledavanju sve tehničke dokumentacije, a radi utvrđivanja daljnjih mogućnosti korištenja zrakoplova, zaključilo svoj rad prijedlogom mjera koje je potrebno provesti. Riječ je o mjerama koje se odnose na sagledavanje cjelokupnog stanja remontiranih i kupljenih aviona.

U ovom trenutku, Ministarstvo obrane ističe kako se zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u smislu sigurnosti zračnog prostora izvršavaju s postojećim resursima, te je zračni prostor Republike Hrvatske kontroliran i siguran, navodi se u priopćenju MORH-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene