Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati ispitivanja

Anketa: Merkeličina stranka najpopularnija od 2005.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel prema rezultatima ispitivanja najpopularnija je od dolaska na vlast 2005. godine.

Konzervativna stranka kancelarke Angele Merkel najpopularnija je od njezina dolaska na vlast 2005. i oporba za njom sve više zaostaje, prema rezultatima ispitivanja objavljenima u srijedu, deset dana do važnih regionalnih izbora.

Kršćanska unija (CDU/CSU) dobila bi 42 posto glasova, a oporbeni SPD 25 posto čime zaostaje za 17 postotnih glasova što je njegov najlošiji rezultat od travnja 2002., pokazuje anketa instituta Forsa za tjednik Stern. Od početka godine to je treća anketa koja predviđa da bi CDU dobio 40 posto glasova.

Savezni izbori u Njemačkoj predviđeni su za 22. rujna, no popularnost političkih stranaka testirat će se već ovog mjeseca na pokrajinskim izborima 20. siječnja u Donjoj Saskoj. Ti regionalni izbori trebali bi biti polazište za početak kampanje za savezne izbore.

Socijaldemokratima je svojevrsnu štetu pričinio njihov kandidat za premijera Peer Steinbrueck, za kojega se govori da svoje sudjelovanje na konferencijama masno naplaćuje iz sredstava velikih tvrtki. Nadalje, biračima ljevice nije se svidio njegov intervju u kojem je ocijenio da je premijerska plaća premalena, navodi institut Forsa.

Pročitajte i ovo Angela Merkel (Foto: AFP) Višemjesečna paraliza Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj Angela Merkel (Foto: AFP) Formiranje velike koalicije Predsjedništvo SPD-a dalo konačno zeleno svjetlo pregovorima s demokršćanima

>> Merkel: Ekonomsko ozračje u 2013. teže nego 2012.

No nova anketa donosi i jednu lošu vijest kancelarki Angeli Merkel. Njezin saveznik, liberalna stranka FDP u toj je anketi ostvarila svoj najlošiji rezultat, jer bi za nju glasovalo samo 2 posto birača, što ne bi bilo dovoljno da prijeđe izborni prag od 5 posto potreban za ulazak u Bundestag (donji dom parlamenta).

Manfred Guellner, čelnik instituta Forsa drži da CDU napreduje u anketama nauštrb FDP-a. Gotovo polovica birača koji su 2009., glasali za FDP (14,6 posto) povjerenje bi poklonila konzervativcima ako bi se izbori održali u nedjelju.

Zeleni bi dobili 15 posto glasova što je za 2 posto više, a radikalna ljevica Die Linke 9 posto, za jedan postotni bod više, kada bi izbori bili u nedjelju. Otkako je izabrao kandidata, SPD gubi popularnost, protivno trendu u 1998., kada je za kandidata imenovao Gerharda Schroedera, zadnjeg kancelara SPD-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene