Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV, izvještava s prosvjeda u Beogradu.

Galerija


Predsjednik Vučić prije 40-tak minuta, nakon šest sati opsade zgrade Predsjedništva Srbije, je napustio tu zgradu te su ga dočekali prosvjednici i novinari. Prosvjednici su ga brutalno izvrijeđali dovikujući mu da je lopov i kriminalac koji je privatizirao Srbiju. 

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vučić u povodu obljetnice Oluje: Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske? Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Vučić očito misli da bi isprika bila poniženje"

Vučić je na uvrede odgovorio sa "Živjela Srbija! Ali neću je ostaviti vama lopovima i fašistima", pritom aludirajući na Boška Obradovića, vođu ultraradikalnog pokreta Dveri i njegovog najvećeg protivnika Dragana Đilasa. 

Sve je upućivalo da će doći do žešćeg sukoba, osobito kada je došlo do provaljivanja zaštitinih policijskih ograda no situacija se smirila. Iznenađujuće je da je prosvjedna povorka odblokirala zgradu Predsjedništva jer su prije tražili neopozivu ostavku Vučića, u protivnom bi ga držali zatvorenog unutra. Naime, prosvjednici su blokirali sva četiri ulaza u Predsjedništvo Srbije, izvjestio je reporter Nove TV Andrija Jarak koji je u Beogradu. 

Prosvjednici su se međutim prebacili do policijske postaje gdje su navodno privedena dva prosvjednika te se prosvjed nastavio tamo. 

Pred Predsjedništvom Vučiću specijalci odbili poslušnost?

Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV, pratio je i tijek prosvjeda pred zgradom Predsjedništva. 

"Prosvjednici su odlučni u blokadi zgrade Predsjedništva i ne dopuštaju da Vučić napusti zgradu prije nego što podnese ostavku. Dolazi sve veći broj ljudi. Atmosfera je jako napeta", kaže Jarak, dodajući da su prosvjednici objavili kako su uhićena dva prosvjednika.

Tvrde, međutim, da ih nije uhitila policija, već "Vučićevi batinaši". Štoviše, tvrde da su specijalci Vučiću odbili poslušnost. 

"Upravo su rekli da su specijalci odbili Vučiću poslušnost te da je Vučić naredio da dovedu vojnu policiju", javlja Jarak.

Dodaje da prosvjednici konstantno pozivaju policiju da prijeđe na njihovu stranu, da budu s narodom. 

Iako je dosad jedno od prvih lica prosvjeda bio Branislav Trifunović, od subote se u neformalnog vođu prometnuo predsjednik stranke Srpski pokret Dveri Boško Obradović. 

Obradović i danas konstantno koordinira prosvjednicima, daje im upute kako da se postave, što da govore. Upravo je on poručio Vučiću da neće napustiti zgradu dok ne podnese ostavku, te uputio prosvjednike da se prihvate za ruke i tako potpuno okruže zgradu u kojoj se nalazi predsjednik Srbije. 

Obradović je pozvao prosvjednike da krenu prema policijskoj postaji kako bi oslobodili dva mladića koja su uhićena. Nakon toga idu pred zgradu pred RTS-a.