Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za stabilnost regije

Plenković u Prištini: "Hrvatska je zainteresirana da poboljša odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom"

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak boravi u službenom posjetu Kosovu, gdje se susreće s državnim vrhom.

Nakon sastanka s Albinom Kurtjem, premijeri su dali izjave za javnost. Plenković je rekao da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa Kosovom, ali i Srbijom. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Veselim se da će ovaj posjet pridonijeti osnaženju gospodarskih i političkih odnosa Hrvatske i Kosova", naglasio je Plenković.

"Gospodarska razmjena koja je prije COVID-a bila iznad 100 milijuna eura godišnje, ima prostora da bude i veća. Zadovoljan sam što su sa mnom i predstavnici HGK, Ericssona Nikole Tesle, Končara", dodao je. S premijerom je i Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu kako bi dobili priznanje za pomaganje kosovskim državljanima koji su ljetos stradali u slijetanju autobusa kraj Slavonskog Broda. Tada je poginulo 10 ljudi.

Plenković je naglasio kako se Hrvatska zalaže za europski put Kosova, za cjelovitost, za stabilnost te za poboljšanje odnosa sa Srbijom.

"Na Srbiji i na Kosovu je da nađu način da poboljšaju dijalog. Hrvatska je zainteresirana da razvija odnose i sa Kosovom, a isto tako i da što više normalizira odnose i sa Srbijom. Mislimo da je to dobro i za stabilnost cijelog jugoistoka Europe", naglasio je.  

Plenković će se sastati i s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani-Sadriu. Nakon toga će ga primiti predsjednik Skupštine Republike Kosova Glauk Konjufca.

U drugom dijelu posjeta hrvatski premijer susrest će se s Hrvatima u Janjevu te obići crkvu sv. Nikole u društvu župnika župe sv. Nikole don Mateja Palića i predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijana Čolakića, dodaje se u priopćenju.

Službeni posjet Kosovu završit će posjetom KFOR City bazi i susretom s pripadnicima hrvatskog kontingenta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene