Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samo sam branio svoju zemlju'

Anders Breivik: 'Učinio bih to ponovno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški desničar koji je prošlo ljeto ubio 77 osoba, uglavnom mladih članova Laburističke stranke, u utorak se na suđenju koje je ušlo u drugi dan hvalio svojim napadom, opisavši ga složenim i spektakularnim, te rekao da bi to ponovno učinio.

'Izveo sam najsloženiji i najspektakularniji politički napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata', rekao je Anders Behring Breivik pred sudskim vijećem, čitajući svoju pripremljenu izjavu.

'Norvežanima prijeti da u budućnosti postanu manjina u vlastitoj prijestolnici, u vlastitoj zemlji', nastavio je Breivik i poručio da bi 'to ponovno učinio'.

Breivik se izjasnio da nije kriv, rekavši da je aktiviranjem autobombe kod sjedišta vlade u Oslo, pri čemu je poginulo osam ljudi, i krvoprolićem u ljetnom kampu Laburističke stranke, gdje je ubio 69 ljudi, samo branio svoju domovinu.

Suđenje bi trebalo trajati 10 tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim. Breivik je kazao da bi proglašenjem ludim to bila 'sudbina gora od smrti'. Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena ovaj tjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

Breivik bi trebao svjedočiti u idućih pet dana. Njegova obrana pozvala je 29 svjedoka koji će potvrditi da je mentalno zdrav. Među predloženim svjedocima su Mula Krekar, kurdski utemeljitelj islamističke skupine Ansar al-Islam koji je nedavno utamničen u Norveškoj jer je slao prijetnje smrću, i 'Fjordman', desničarski bloger koji je imao znatan utjecaj na Breivika.

U manifestu koji je objavio na internetu, Breivik se obratio budućim napadačima s porukom da će njihovo 'uhićenje označiti početak faze propagande', a njihovo suđenje će biti pozornica koju će gledati cijeli svijet.

Suđenje u utorak započelo je pitanjem izuzeća 'građanskog' suca porotnika zbog njegovog komentara da Breivik zaslužuje smrtnu kaznu, a prema najnovijim informacijama, Thomas Indreboe biti će zamijenjen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sud rekao mišljenje Majka otišla s društvom u provod i sina s invaliditetom ostavila samog kod kuće: "Imao je opekline od sunca, ubode i bio je uplašen" Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

>> Breiviku u sudnici potekle suze

Breivik je priznao napad na centar Osla, te ubojstva 77 osoba na otoku Utoyi, no te činove ne priznaje kao činove masovnog ubojstva, nego tvrdi kako je to napravio u samoobrani u cilju zaštite Norveške od islama i multikulturalizma.

Iako je ostao hladan kada su se tijekom jučerašnjeg ročišta prikazivale snimke njegovog zločina suze je pustio kada je prikazan njegov 12-minutni video uradak koji ga je osvijestio, kako tvrdi njegov odvjetnik, da su zločini koje je počinio bili 'okrutni, ali neophodni za spas Europe od nadolazećeg rata'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene