Europska agencija za lijekove (Foto: AFP)
Europska agencija za lijekove (Foto: AFP) Foto: Afp

Amsterdam je ždrijebom izabran za novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) nakon što je u trećem krugu dobio isti broj glasova kao i Milano.


Amsterdam je u ponedjeljak navečer izabran za novo sjedište Europske agencije za lijekove, koja se zbog Brexita mora preseliti iz Londona, a pobjednika je odredio ždrijeb nakon što su Amsterdam i Milano u trećem krugu glasovanja dobili isti broj glasova.

Vezani članci Neuspjela pljačka u Italiji - 3 Noćna zasjeda: Lopovi u Italiji planirali opljačkati oklopno vozilo s nekoliko milijuna eura, pa neslavno završili Dragana Radošević Dragana Radošević: Od veze sa Šukerom i neugodnosti na reviji do karijere i velike ljubavi s poduzetnikom u Italiji

Treći krug glasovanja završio je omjerom 13:13, što znači da je jedna zemlja bila suzdržana. 

U prvom krugu najviše bodova dobio je Milano - 25 bodova, a Amsterdam i Kopenhagen po 20.

Bratislava je s 15 bodova kao četvrta ispala u prvom krugu, a iza nje je bila Barcelona s 13 bodova.

U drugom krugu otpao je Kopenhagen, Milano je dobio 12 glasova, još dva glasa su mu nedostajala za većinu, Amsterdam je dobio 9 glasova.

I Amsterdam i Milano bili su među najpoželjnijim odredištem za zaposlenike EMA-e, koji su prijetili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad.

Formalno, njihov glas se nije smio uzimati u obzir, ali odlazak većeg broja stručnjaka možda bi doveo u pitanje neometan nastavak rada agencije odmha po preseljenju.

Vijeće EU-a nije se pridržavalo izjave Europskog vijeća iz 2003. po kojoj nove agencije trebaju ići u nove članice EU-a.

To je napravljeno uz obrazloženje da se ovaj put ne radi o novoj agenciji nego o novom sjedištu već postojeće agencije.

S tim se nije složila većina novih članica, među njima i Hrvatska, koja je jedna od pet zemalja koje nemaju nijednu agenciju.

Glasovanje je obavljeno na marginama sastanka Vijeća za opće poslove EU-a, koji čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

Za sjedište EMA-e kandididaralo se ukupno 19 gradova, ali je prije glasovanja odustao Zagreb, Dublin i Valletta.

Nakon izbora sjedišta EMA-e, pristupit će se izboru sjedišta za Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), za koje ima osam kandidata - Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Pariz, Prag, Beč i Varšava. (Hina)