Prosvjedi u Iraku (Foto: AFP)
Prosvjedi u Iraku (Foto: AFP) Foto: Afp

Najmanje 264 prosvjednika je ubijeno na protuvladinim okupljanjima u Iraku od početka listopada, objavio je Amnesty International.


"Najmanje 264 prosvjednika smrtno je stradalo diljem zemlje u nešto više od mjesec dana. Ovo se pretvara u krvoproliće", rekla je Heba Morajef, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku, priopćeno je iz organizacije.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Na pomolu novi diplomatski rat: Njemačka izbacila dvojicu Rusa iz zemlje zbog sumnje u povezanost s političkim ubojstvom Ksenija Pajčin (Foto: Youtube screenshot) Otkriveni detalji posljednjih dana tragično ubijene srpske pjevačice: "To će mi ostati rana na srcu"

Prosvjednici su osudili korupciju, manjak radnih mjesta i loš pristup električnoj energiji i čistoj vodi.

Prosvjednici su također zatražili ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i izmjenu političkog sustava u zemlji koji je na snazi od američke invazije na Irak 2003.

Amnesty International je pozvao iračke vlasti da obuzdaju snage sigurnosti dodavši da je najmanje šestero prosvjednika ubijeno u subotu u središtu Bagdada.

Četvero prosvjednika su ustrijelili, a dvoje je podleglo ozljedama nakon što su ih ciljali u glavu granatama sa suzavcima.

"Iračke vlasti odmah moraju zaustaviti nemilosrdnu, nezakonitu i smrtonosnu uporabu sile", rekla je Morajef. (Hina)