Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ovo je krvoproliće"

Amnesty International: Najmanje 264 prosvjednika ubijeno je u Iraku od početka listopada

Prosvjedi u Iraku (Foto: AFP)
Prosvjedi u Iraku (Foto: AFP) Foto: Afp
Najmanje 264 prosvjednika je ubijeno na protuvladinim okupljanjima u Iraku od početka listopada, objavio je Amnesty International.

"Najmanje 264 prosvjednika smrtno je stradalo diljem zemlje u nešto više od mjesec dana. Ovo se pretvara u krvoproliće", rekla je Heba Morajef, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku, priopćeno je iz organizacije.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

Prosvjednici su osudili korupciju, manjak radnih mjesta i loš pristup električnoj energiji i čistoj vodi.

Prosvjednici su također zatražili ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i izmjenu političkog sustava u zemlji koji je na snazi od američke invazije na Irak 2003.

Amnesty International je pozvao iračke vlasti da obuzdaju snage sigurnosti dodavši da je najmanje šestero prosvjednika ubijeno u subotu u središtu Bagdada.

Četvero prosvjednika su ustrijelili, a dvoje je podleglo ozljedama nakon što su ih ciljali u glavu granatama sa suzavcima.

"Iračke vlasti odmah moraju zaustaviti nemilosrdnu, nezakonitu i smrtonosnu uporabu sile", rekla je Morajef. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene