Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amnesty International pozvao je NATO i njegove partnere u Afganistanu da više ne izručuju zarobljenike afganistanskoj službi sigurnosti jer ih tako izlažu opasnosti od mučenja i zlostavljanja, dok je NATO, s druge strane, odbacio kritike Amnestyja.


"Zemlje koje sudjeluju u ISAF-u morale bi zasad prestati izručivati zatvorenike afganistanskim vlastima i pridržavati se obveze da poštuju međunarodno pravo", stoji u izvješću Amnestyja.

Vezani članci Slika nije dostupna Moamer Gadafi heroj godine prema anketi Amnesty Internationala?! Slika nije dostupna Zbog vode dnevno umire oko 20.000 djece

U dokumentu na pedesetak stranica Amnesty na temelju svjedočenja tvrdi da agenti Nacionalne uprave za sigurnost, odnosno afganistanske obavještajne službe, muče zarobljenike, prenosi France presse.

Predajući zarobljenike afganistanskoj službi sigurnosti 37 zemalja ISAF-a (26 članica NATO-a i još 11 država) "mogu postati sukrivci u mučenju i tako prekršiti svoju obvezu poštivanja međunarodnoga prava", odnosno Ženevske konvencije koja zabranjuje nasilje nad zarobljenicima, naglašava Amnesty.

Sporazume kojima se jamči sigurnost zarobljenika, a koje su s vladom iz Kabula potpisale Kanada, Danska, Norveška, Nizozemska i Velika Britanija, Amnesty je na temelju istraživanja ocijenio nedjelotvornima.

Sličan sporazum s kabulskom vladom žele potpisati i Njemačka, Belgija, Francuska i Švedska, koja nije članica NATO-a, naglasio je Amnesty koji procjenjuje da "zemlje koje sudjeluju u ISAF-u ne mogu potpisujući takve sporazuma sa sebe skinuti odgovornost da zaštite pojedince od zlostavljanja".

Amnesty je svoje preporuke uputio NATO-u, Europskoj uniji,
afganistanskoj vladi, UN-u i Neovisnoj komisiji za ljudska prava u Afganistanu.

Tijekom "moratorija" koji predlaže Amnesty morale bi se preispitati procedure izručivanja zarobljenika, spriječiti mučenje i zlostavljanje te uhititi krivce i obeštetiti žrtve.

Odgovarajući na kritike Amnesty Internationala NATO je u utorak
istaknuo da "nema nikakvih dokaza o mučenju ili zlostavljanju",
prenosi dpa.

Procedura postupanja prema zarobljenicima "razrađena je s
Međunarodnim crvenim križem" i u skladu je s međunarodnim standardima, rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai u Bruxellesu.

ISAF-ova procedura nalaže da zarobljenik bude ili pušten ili predan afganistanskim vlastima u roku od 96 sati, dodao je.

"Afganistan je suverena zemlja. Ne vidimo razloga za vođenje
paralelnih zatvorskih struktura", rekao je Appathurai dodajući da
Kabul ima zakonsku odgovornost za afganistanske zarobljenike.

NATO je, dodao je glasnogovornik, protiv moratorija koji je tražio
Amnesty International, ali bi želio vidjeti poboljšanja u
afganistanskom pravosudnom sustavu i zatvorima.