Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi na kršćane

Amnesty InternationaI: Egipat mora zaštititi kršćane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatske snage sigurnosti moraju učiniti više za zaštitu kršćanske manjine u nemirima koji su uslijedili nakon vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, objavile su u utorak organizacije za zaštitu ljudskih prava potaknute izvješćima da je svjetina ubila četvoro kršćana kod grada Luksora.

Koptski kršćani čine desetinu od 84 milijuna stanovnika Egipta. Desetljećima su bili diskriminirani, a napadi su postali učestaliji pod vlašću Mursija koji je izabran za predsjednika godinu dana nakon svrgavanja dugogodišnjeg autoritarnog šefa države Hosnija Mubaraka 2011.

Dva dana nakon što je vojska smjenila Mursija 3. lipnja, svjetina je na smrt pretukla četvoro kršćana i uništila najmanje 24 kuće u njihovu vlasništvu, nakon što je jedan musliman pronađen mrtav u selu Haga Nassan blizu Luksora, prenio je Human Rights Watch (HRW).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku Slika nije dostupna Neredi u Egiptu Kairo: Mursijevi pristalice zasuti kamenjem i suzavcem

>> VIDEO Neredi u Kairu, Mursijevi pristaše i protivnici gađali se kamenjem

>> UN traži objašnjenje zašto je Mursi uhićen

Amnesty International (AI) je upozorio da su snage sigurnosti u tom području "samo stajale i nisu intervenirale" dok je napadnuto više od 100 "kršćanskih" kuća, od kojih je većina opljačkana i zapaljena.

Pozivajući se na izjave svjedoka, obje organizacije ističu da su molili policajce i lokalne dužnosnike da nešto učine, ali nije bilo reakcije.

>> General al-Sisi na sudu: Mursijeva obitelj tuži vojsku za otmicu bivšeg predsjednika

AI kaže da su tužitelji otvorili istragu i da je uhićeno najmanje 18 muškaraca. HRW navodi da je zabilježeno najmanje šest napada na pripadnike kršćanske manjine od svrgavanja Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene