Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni na akciju

Amerikanci vjeruju da mogu mijenjati svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina Amerikanaca vjeruje da pojedinac može mijenjati svijet, a voljni su tu tvrdnju potkrijepiti i akcijom, pokazala je nedavno objavljena anketa.

Čak 85 posto odraslih Amerikanaca uvjereno je da svojim djelovanjem mogu popraviti svijet. Njih 91 posto kaže kako je važno da se pojedinci uključe u pozitivne socijalne promjene, a 77 posto da im je uključivanje osobno važno, piše bostonski dnevnik Christain Science Monitor.

Studiju su na 2.000 odraslih Amerikanaca proveli online sveučilište Walden i agencija za istraživanje tržišta Harris Interactive.

Više od polovine ispitanika reklo je kako će se u budućnosti osobno uključiti u neku vrstu socijalne promjene, individualno ili u skupini.

Ispitanici internet vide kao pokretačku silu za socijalne promjene današnjice. Gotovo 9 od 10 ispitanih kaže da je upotreba digitalne tehnologije najbrži način za stvaranje interesa za neki cilj, a gotovo jednako toliko njih kaže kako je pomoću interneta socijalne promjene lakše i provesti, a lakše je i pratiti novosti u vezi sa socijalnim promjenama.

Čini se da ima odjeka krilatica 'Misli globalno, djeluj lokalno'. Gotovo 90 posto ispitanika kaže kako je promjene u svijetu najbolje početi poduzimanjem akcije na lokalnoj razini. Ali visoka je i svijest ispitanika o tome kako udaljeni događaji mogu utjecati na njihove lokalne zajednice: 77 posto slaže se da na njihovu zajednicu može utjecati ono što se događa zajednicama u udaljenim dijelovima svijeta.

Američki odrasli svih dobi sudjeluju u aktivnostima koje zagovaraju društvene promjene, a koje vode stariji Amerikanci. Čak 99 posto tzv. Baby Boomera, pripadnika generacije rođene prije 47 do 65 godina, kaže da je u zadnjih 12 mjeseci sudjelovalo u aktivnostima koje traže društvene promjene.

U takvim je aktivnostima sudjelovalo i gotovo jednako toliko (93 posto) onih starijih od 65 godina.

Aktivne su i Generacija X (35-46 godina) te Generacija Y (18-34): 89, odnosno 90 posto pripadnika tih skupina u zadnjih je godinu dana sudjelovalo u nekim aktivnostima usmjerenima na društvene promjene.

Kao pitanja koja traže angažman ispitanici najčešće navode obrazovanje (40 posto), te siromaštvo (33 posto). (Hina)

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene