Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suradnici američkoga predsjednika Baracka Obame razmišljaju o mogućnosti da Sjedinjene Države načine kovanicu od bilijun dolara kako bi izbjegli blokadu državnih financija.


Timothy Geithner, američki ministar financija, trebao bi po mišljenju nekih Obaminih suradnika dati nalog za izradu jedne jedine kovanice, koja bi imala nominalnu vrijednost od bilijun dolara i koja bi se pohranila u trezoru američke središnje banke. Time bi se jednim potezom uklonili problemi s dugovima.

Njemački Sueddeutsche Zeitung  tvrdi da spor zbog američkih državnih financija postaje sve 'luđi', jer političari ozbiljno raspravljaju o ideji kovanice od bilijun dolara, što podsjeća na slične projekte primjerice u Zimbamveu, gdje su 2009. tiskane novčanice u vrijednosti od 100 bilijuna dolara, što je donijelo inflaciju od 90 trilijuna posto.

Nakon što su Republikanci na samom početku godine pristali na porezne povišice bogatima, krajem veljače mogla bi nastati potpuna blokada državnih financija, podsjeća list. Tada će se morati povisiti granica duga od 16,4 bilijuna dolara, inače bi mogla zapeti otplata američkog duga. Republikanci, napominje SZ, potpuno otvoreno govore o tome da 'privremeno i djelomice' blokiraju vladu, što bi značilo obustavu plaćanja za mnoge vladine institucije, odnosno djelomičnu blokadu zemlje.

>>
Amerikanci žele da Obama počne graditi 'Zvijezdu smrti' do 2016.

Rasprava o kovanici od bilijun dolara temelji se na neobičnoj zakonskoj odredbi, koja bi Demokratima pomogla da osujete plan Republikanaca.

Kovanice od cinka, nikla, bakra i mangana kuju se u kovnici koja je podređena ministarstvu financija, koje međutim ne može dati nalog za kovanje novca. O količini novca odlučuje središnja banka Federalne rezerve (FED). Međutim, postoji iznimka, a ona je sadržana u saveznom zakonu i određuje da ministar smije prema vlastitome nahođenju dati kovati i izdavati kovanice od platine. Riječ je o odredbi koja je namijenjena izdavanju prigodnih kovanica.

Geithner bi dakle mogao po nalogu predsjednika Obame dati načiniti platinastu kovanicu od bilijun dolara i pohraniti ju u središnjoj banci. Za taj iznos bi se onda smanjio dug države.

Riječ je o ideji što je za dužničke krize u ljeto 2011. spominjana u šali, a koja je sada dobila ozbiljne zagovornike. Ekonomist Paul Krugman, Obamin čovjek od povjerenja, u The New York Timesu je napisao da iznimni problemi zahtijevaju isto takva rješenja.'To je doduše trik, ali i sama dužnička barijera je luda stvar', napisao je Krugman.

I novinska agencija Bloomberg zagovara taj trik, kao i zastupnik demokrata Jerrold Nadler.'Zvuči smiješno, ali je potpuno legalno', napisao je Nadler.

Peticiju potpore toj ideji na jednoj internetskoj stranici Bijele kuće već je potpisalo više od tisuću ljudi, a kako bi ona uspjela, do 2. veljače moralo bi biti 25.000 potpisnika.

Republikanci smatraju da je ideja glupost. Izrada kovanice bila bi u skladu sa slovom zakona, ali bi bila potpuno suprotna njegovu duhu, odnosno namjeri zakonodavca, poručuju, podsjećajući i na odgovarajuću opasnost od inflacije. (Hina)

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune Slika nije dostupna Britanci se hvale novom kovanicom: Bit će među najsigurnijima na svijetu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook