Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski brod Mantola na dnu Atlantika je od 1917. godine. Na njemu je 17 tona srebra.


Tvrtka Odyssey Marine Exploration iz SAD-a je je pod morem našla olupinu drugog britanskog broda punog srebra, kojeg je torpedirala njemačka podmornica u Prvom svjetskom ratu. Tvrtka iz Tampe na Floridi, koja se bavi vađenjem olupina, rekla je da je ostatke broda SS Mantola našla na dubini od 2.500 metara u sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Mantola se nalazi oko 160 kilometara od nalazišta olupine drugog broda s tovarom srebra - SS Gairsoppa, potopljenog 1941. godine, kojeg je Odyssey našao prošlog mjeseca.

Mantola je potonula 9. veljače 1917. godine nakon što ju je torpedirala njemačka podmornica. Na temelju odštete koju je te godine isplatilo britansko ministarstvo ratnog transporta, vjeruje se da je prevozila oko 17.000 kilograma srebra. Ta količina srebra danas bi na tržištu vrijedila oko 19 milijuna dolara.

Britanska vlada potpisala je ugovor s tvrtkom Odyssey za spašavanje tereta broda, dopustivši Odysseyu da zadrži 80 posto vrijednosti spašenog srebra. (Hina)

Vezani članci Sudar u Velikoj Britaniji Jurili autocestom po magli pa izazvali lančani sudar koji se mogao lako izbjeći HMS Defender, ilustracija Rusi tvrde da su ispalili hice i bombe na britanski brod, Velika Britanija niječe incident