Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mantolu torpediral Nijemci

Kome pripadaju milijuni srebra na dnu Atlantika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski brod Mantola na dnu Atlantika je od 1917. godine. Na njemu je 17 tona srebra.

Tvrtka Odyssey Marine Exploration iz SAD-a je je pod morem našla olupinu drugog britanskog broda punog srebra, kojeg je torpedirala njemačka podmornica u Prvom svjetskom ratu. Tvrtka iz Tampe na Floridi, koja se bavi vađenjem olupina, rekla je da je ostatke broda SS Mantola našla na dubini od 2.500 metara u sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Mantola se nalazi oko 160 kilometara od nalazišta olupine drugog broda s tovarom srebra - SS Gairsoppa, potopljenog 1941. godine, kojeg je Odyssey našao prošlog mjeseca.

Mantola je potonula 9. veljače 1917. godine nakon što ju je torpedirala njemačka podmornica. Na temelju odštete koju je te godine isplatilo britansko ministarstvo ratnog transporta, vjeruje se da je prevozila oko 17.000 kilograma srebra. Ta količina srebra danas bi na tržištu vrijedila oko 19 milijuna dolara.

Britanska vlada potpisala je ugovor s tvrtkom Odyssey za spašavanje tereta broda, dopustivši Odysseyu da zadrži 80 posto vrijednosti spašenog srebra. (Hina)

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene