Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 18 godina

'Najgore curenje informacija u povijesti ove obavještajne službe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U špijunskoj operaciji koju su provodile NSA i britanska agencija GCHQ presretane su tajne vojne izraelske informacije - više od 18 godina, otkrili su Izraelci.

NSA i britanska agencija GCHQ presretale su informacije i prikupljale podatke o izraelskom raketnom program, pišu izraelski mediji. Ranije je već bilo otkriveno da je u hakirano u program izraelskih dronova i borbenih aviona.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Združena američko britanska operacija naziva 'Anarhist', prikupljala je informacije o izraelskom raketnom projektu 'Black Sparrow', koji je dio programa presretanja raketa, piše izraelski list Yedioth Ahronoth, prenosi RT.

'Black Sparrow' je raketa koja se u zraku lansira iz aviona, obično iz borbene F-15-ice, prije nego ubrza kako bi postala meta antiraketnom sustavu koji prepoznaje i presreće neprijateljske rakete.

Nadzor nad raketama, koji se koristio u testiranjima za obrambeni sustav 'Arrow i Magic Wand', bio je sekundarni zadatak za operaciju Anarhist, a kodno ime joj je bilo 'Runway'.

Nije jasno kako su NSA i GCHQ došli do podataka, jesu li ih uzeli direktno ili presretali tijekom letova 'Black Sparrow'.

Black Sparrow proizveo je izraelski obrambeni sustav Rafael, u suradnji s američkom obrambenom tvrtkom Raytheon.

Ovo je otkriće objavljeno svega tri dana nakon što je otkriveno da su dvije agencije špijunirale izraelske zračne vojne operacije najmanje 18 godina – informacije su to koje su navodno izvučene iz dokumenata NSA koje je javno objavio zviždač Edward Snowden.

Tijekom tih godina, SAD i Velika Britanije razbile su šifru komunikacijskog sustava između borbenih aviona, dronova i vojnih baza. SAD i Britanija navodno su koristile pristup kako bi vodili izvještaje o izraelskim operacijama u Gazi, unaprijed znali za mogući izraelski napad na Iran te nadzirali tehnologiju dronova koje Izrael izvozi.

Izraelski sigurnosni izvor opisao je ovaj proboj u sustav kao 'zemljotres... najgore curenje informacija u povijesti izraelske obavještajne službe', izvijetio je Times of Israel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene