Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci obilježili 10 godina napada na SAD

'Dao si mi život i želio bih da možemo skupa u njemu uživati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 2.983 imena žrtava pročitano je na 10. obljetnici stravičnog terorističkog napada Al Qaide koji je potresao cijeli svijet.

Tisuće obitelji prisjetile su se svojih najbližih u emotivnim govorima na Ground Zero u New Yorku, gdje je ceremonija obilježavanja obljetnice napada 9. rujna 2001. godine završila iza 19 sati po srednjeeuropskom vremenu. Djeca, braća i sestre, očevi, majke i prijatelji poslali su im svoje poruke ljubavi i ponosa. Suza i tuge nije nedostajalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaustavljanje leta 93 Pilotkinja u misiji: 'Bila sam spremna umrijeti, nije bilo vremena za strah' Slika nije dostupna Od eksploziva do aviona Evo čime su sve teroristi napadali svoje ciljeve

'Mom ocu kojega nikada nisam upoznao jer sam još bio u majčinoj utrobi. Volim to što si me želio imati. Dao si mi život i želio bih da možeš samnom u njemu uživati', rekao je jedan dječak. Za gotovo 3.000 žrtava napada 11. rujna komemoracije su se održavale tijekom cijelog dana. Politički vrh obišao je sva tri mjesta pada otetih zrakoplova, u New Yorku, Washingtonu (Pentagon) i Pennsylvaniji.

Na Ground Zerou okupile su se tisuće Njujorčana, a predsjednik Barack Obama i bivši predsjednik George Bush došli su sa suprugama odati počast. Poklonili su se žrtvama pred novim memorijalnim centrom kojeg čine dva velika bazena s umjetnim vodopadima, a na rubovima bazena ugravirana su imena svih poginulih.

Obama je prisutnima citirao Bibliju, točnije, Psalam 46 koji govori o Bogu kao utočištu i snazi nakon čega su obitelji stradalih počeli čitati imena svih žrtava napada 11. rujna.

U točno vrijeme zabijanja zrakoplova u tornjeve WTC-a, kao i njihovo rušenje, održala se minuta šutnje uz zvuk zvonca.

Prisutnima su se kratko obratili i George Bush te njujorški gradonačćelnik Michael Bloomberg. Obama je nakon posjeta Ground Zerou otišao u Shanksville gdje je položio vijence nakon čega se uputio u Pentagon te na koncert u Kennedy Center u Washingtonu. Još jedna svečanost održala se u katedrali St. Patrick za

343

vatrogasca poginula tog dana i jedna na US Openu.

Pas nanjušio sumnjivi paket pa zatvorili aerodrom

Zbog 10. godišnjice terorističkih napada zabrinutost za sigurnost je izrazito visoka u Washingtonu i New Yorku. Američke vlasti u subotu su zatvorile dio međunarodne zračne luke Dulles kod glavnog grada Washingtona zbog sumnjivog predmeta, ali su kasnije izjavile kako nije pronađen eksploziv.

 Do djelomičnog zatvaranja Dullesa došlo je u popodnevnim satima nakon što je pas obučen za otkrivanje eksploziva privukao pozornost na predmet koji je upravo trebao biti utovaren u zrakoplov.

Nakon četiri sata glasnogovornik službe transportne sigurnosti je rekao da u teretu nije bilo eksploziva. Glasnogovornik Dullesa Rob Yingling je rekao kako zračna luka, koja se nalazi oko 35 kilometara zapadno od Washingtona, normalno radi.

11. rujna 2001. godine teroristi su oteli četiri zrakoplova i njima izvršili samoubilačke napade. Dva su zrakoplova pogodila oba tornja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a tisuće ljudi putem televizijskog prijenosa u nevjerici je pratilo njihovo rušenje. Treći zrakoplov srušen je na Pentagon, dok je četvrti u kojemu su putnici pružili veliki otpor srušen u polje u Pennsylvaniji.

Obama je rekao svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost da prate svaku informaciju o mogućoj prijetnji te zatražio od njih povećanu budnost, objavila je u subotu Bijela kuća. U deset godina rata u Iraku i Afganistanu poginulo je više od

6.200

Amerikanaca. Ovog tjedna je The New York Times pokušao izraditi financijsku bilancu tih deset godina i naveo miljarde dolara za sigurnost tijekom ratova, ali i gospodarski utjecaj napada uz ljudske živote.

Al Qaida je potrošila oko 500.000 dolara za uništenja Svjetskog trgovačkog centra i napad na Pentagon, a Sjedinjene Države 3.300 milijardi dolara, od kojih polovicu za financiranje troškova rata, navodi taj dnevni list koji zaključuje da se radi o petini nacionalnog duga.



Molitve, skupovi i koncerti počeli su već u subotu uz svečanost u Shanksvilleu u nazočnosti dvojice bivših predsjednika Georgea W. Busha i Billa Clintona. Danas su se uz brojne komemoracije zemlja na jedan dan zaboravile duboke političke podijeljenosti, gospodarska kriza i nezaposlenost viša od 9 posto.

I u Zagrebu obilježili godišnjicu

Diljem planeta su ogranizirane svečnosti obilježavanja terorističkih napada. Na Novom Zelandu igrači i gledatelji utakmice Irska-Sjedinjene Države za Svjetski kup u rugbyju odali su počast žrtavama minutom šutnje na stadionu u New Plymouthu.

Veleposlanik Sjedinjenih Država na Novom Zelandu David Huebner je posebice odao počast Marku Binghamu i Jeremyju Glicku, dvojici ragbijaša koji su sudjelovali u pobuni na letu 93 kada se četrdeset putnika suprostavilo otmičarima i skrenulo zrakoplov koji se trebao zabiti u sjedište Kongresa u washingtonski Capitol i srušili ga u polje u Pennsylvaniji.

U Australiji je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u nedjelju u Canberri tijekom komemoracije žrtvama terorističkih napada ocijenio da borba protiv terorizma nije završena i da i dalje postoji prijetnja.

Obljetnica 11. rujna obilježila se i u Zagrebu, u američkom veleposlanstvu. Uz američkoga veleposlanika Jamesa Foleya na komemoraciji su govorili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. Veleposlanik Foley predao je vatrogasna odijela američkih vatrogasaca hrvatskima u čast palim vatrogascima koji su stradali u napadu 11. rujna kao i vatrogascima diljem svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene