Optužbe za veliko hakiranje - 1
Optužbe za veliko hakiranje - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon što je Albanija zbog hakerskog napada u srpnju protjerala iz zemlje iranskog veleposlanika, uslijedio je još jedan takav iranski napad. O svemu tome su se oglasili iz Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.


Američka glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson objavila je izjavu o iranskom kibernetičkom napadu na Albaniju, koji je uslijedio nakon odluke Albanije da protjera iranskog veleposlanika i zamrzne diplomatske veze zbog kibernetičkog napada koji se dogodio u srpnju.

Uništeni podaci albanske Vlade

Vezani članci Prosvjed u Iranu Velika pobjeda žena u Iranu: Ukinuta je moralna policija, preispituje se i obaveza nošenja hidžaba Donald Trump Sprema se atentat na Trumpa? Iscurili detalji obavještajnog izvješća, mete i drugi bivši dužnosnici

"Sjedinjene Države oštro osuđuju iranski kibernetički napad na našu NATO saveznicu, Albaniju", kazala je te dodala da se Amerika pridružuje pozivu albanskog premijera Edija Rame da se Iran smatra odgovornim za nedavni kibernetički incident, za kojeg kaže da je bez presedana. "SAD će poduzeti daljnje korake kako bi Iran smatrali odgovornim za radnje koje ugrožavaju sigurnost američkog saveznika i postavljaju zabrinjavajući presedan za kibernetički prostor“.

Istaknula je i da je Vlada SAD-a već tjednima bila na terenu zajedno s partnerima iz privatnog sektora kako bi podržala napore Albanije da ublaži, istraži, ali i da se oporavi od kibernetičkog napada od dogodio 15. srpnja, a koji je uništio vladine podatke i poremetio vladine usluge javnosti.
“Zaključili smo da je Vlada Irana izvela ovaj bezobzirni i neodgovorni kibernetički napad i da je odgovorna za kasnije hakiranje i curenje podataka.”

"Može doći do eskalacije"

Wilson smatra da ponašanje Irana zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u kibernetičkom prostoru, što uključuje normu o suzdržavanju od oštećivanja kritične infrastrukture koja pruža javne usluge. Riječ je, dodaje, o infrastrukturi koju Albanija smatra kritičnom, prenosi EuroWeeklyNews.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora! Dvije nove potencijalne članice započinju razgovore s EU

Ilustracija Prijeti opasnost od kibernetičkh napada: "Zabilježen je veliki broj cyber incidenata, pripazite", upozorava obavještajna agencija

"Zlonamjerna kibernetička aktivnost države koja namjerno oštećuje kritičnu infrastrukturu ili na drugi način narušava njezinu upotrebu i rad za pružanje usluga javnosti može imati kaskadne domaće, regionalne i globalne učinke te predstavlja povećani rizik od štete za stanovništvo te može dovesti do eskalacije i sukoba“, kazala je i još jednom istaknula da će SAD nastaviti podupirati napore Albanije za dugoročnu sanaciju pozivajući partnere i saveznike da se pridruže Americi u pozivanju zlonamjernih cyber aktera na odgovornost i na izgradnju sigurne i otporne digitalne budućnosti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju