Limska skupina, čije članice uglavnom nisu sklone predsjedniku Nicolasu Maduru, počela je u ponedjeljak u Bogoti važan sastanak radi pronalaženja rješenja za venezuelsku krizu, na kojemu sudjeluju oporbeni čelnik Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence.

Galerija +0 Samoproglašeni venezuelanski predsjednik Juan Guaido i potpredsjednik SAD-a Mike Pence (Foto: AFP)

Pence je Guaidou, koji se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, poručio da su Sjedinjene Države uz njega, i da može računati na punu potporu predsjednika Donalda Trumpa.

Vezani članci Sjeverna Irska MI5 podigao stupanj opasnosti od terorizma u Sjevernoj Irskoj: ''Javnost treba biti oprezna'' Joe Biden, predsjednik SAD-a Biden nakon novog krvoprolića: "To je odvratno i razdire dušu naše nacije"

"Za vas predsjedniče Guaido, vrlo jednostavna poruka predsjednika Trumpa: s vama smo 100 posto", rekao je Mike Pence.

On je također istaknuo da je nasilje koje je buknulo tijekom vikenda za vrijeme pokušaja dostave hrane i lijekova Venezueli učvrstilo odluku SAD-a da podupre Guaidoa.

Washington će biti uz njega sve dok sloboda ne bude obnovljena u Venezueli, rekao je Pence na sastanku Limske skupine.

"U Limskoj skupini borimo se za mirno rješenje", rekao je zamjenik peruanskog ministra vanjskih poslova Hugo de Zela na početku sastanka.

"Više puta smo isticali našu opredijeljenost za demokratsku tranziciju i za uspostavu ustavnog poretka u Venezueli", dodao je kolumbijski ministar vanjskih poslova i domaćin susreta Carlos Holmes Trujillo.

"Došlo je vrijeme da donesemo i druge mjere radi izolacije režima; jasnije mjere kojima će se pojačati pritisak i spremni smo odlučnije djelovati na političkom i na financijskom planu", rekao je Hugo de Zela.

Iz Bruxellesa je Europska unija pozvala da se "spriječi vojna intervencija" u Venezueli i rekla da je u kontaktu sa svim stranama koje sudjeluju u krizi.

"Treba spriječiti vojnu intervenciju", rekla je glasnogovornica visoke europske predstavnice za vanjsku politiku Federice Mogherini na dnevnoj tiskovnoj konferenciji Europske komisije, Maja Kocjančič.

EU traži "mirno i demokratsko rješenje u Venezueli (...) koje isključuje bilo kakvu primjenu sile" i u tom smislu djeluje u međunarodnoj kontaktnoj skupini, dodala je Kocjančič. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju