Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoročno najveća prijetnja SAD-u

Američki zapovjednik: Lansirao bih nuklearni napad na Kinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Američke pacifičke flote rekao je da bi poslušao naredbu Donalda Trumpa da lansira nuklearni napad na Kinu, ako predsjednik izda zahtjev. Ovaj komentar izrekao je dan nakon što je direktor CIA-a rekao da Peking dugoročno predstavlja veliku prijetnju za SAD.

Zapovjednik Pacifičke flote Američke mornarice, admiral Scott Swift, govorio je na sigurnosnoj konferenciji Australskog nacionalnog sveučilišta, stoji u članku RT-a.

Pročitajte i ovo Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku" Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Odgovarajući na pitanje bi li sljedeći tjedan lansirao nuklearnu bombu, kada bi to predsjednik Trump to zatražio, admiral je rekao: "Moj odgovor bio bi: 'Da.'"

Swift, koji Pacifičku flotu vodi od 2015., objasnio je: "Svaki član Američke vojske priseže da će braniti ustav SAD-a protiv svih stranih i domaćih neprijatelja, te da će slušati odluke predsjednika SAD-a kao vođe oružanih snaga."

"To je temelj američke demokracije", nastavio je Swift, "i imali bismo ozbiljan problem kada bi vojska postala odana civilnoj kontroli."

Kina "dugoročno najveća prijetnja" za SAD

Ovaj komentar izrekao je dan nakon što je direktor CIA-a Mike Pompeo u intervjuu rekao da je Kina dugoročno najveća prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, veća čak i od Rusije.

"Teško je birati između Kine, Rusije, i Irana. Kada bih morao izabrati jednu od tih država, vjerojatno bih izabrao Kinu", u srijedu je rekao Pompeo.

"Imaju ekonomiju koju unapređuju, za razliku od Rusije koja živi i umire od nafte, i Irana koji je također moćan zbog jednog sektora i koji nema populaciju koju ima Kina", objasnio je šef obavještajnih službi.

"Mislim da je vrlo jasno da, kada oni razmišljaju o svome mjestu u svijetu, oni svojih uspjeh mjere usporedbom sa SAD-om i ni sa kim drugim", zaključio je Pompeo.

Nakon Swiftovih komentara, glasnogovornik Pacifičke flote, kapetan Charlie Brown, objasnio je da Swift mislio na princip civilne kontrole nad oružanim snagama. "Admiral nije komentirao premisu tog pitanja, nego civilnu kontrolu nad vojskom. Premisa tog pitanja je smiješna."

Partneri samo kada je u pitanju trgovina

Iako su i dalje partneri kada je u pitanju trgovina, između Kine i SAD-a još uvijek postoji nekoliko nesuglasica, najistaknutije od kojih su tenzije u Južnom kineskom moru.

Dok Kina tvrdi da je njeno pravo na to područje staro nekoliko stoljeća, SAD ga još uvijek smatra područjem međunarodnih voda.

Na to područje SAD redovito šalje ratne brodove i borbene avione. Peking redovito prosvjeduje protiv takvih činova i koristi svoje snage kako bi odgovorila na djelovanje SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene