Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Ukrajine idući sukob na prostoru Europe mogao bi izbiti u Latviji ili Estoniji, no to bi mogao biti i početak Trećeg svjetskog rata.


Da bi novi globalni rat mogao početi opet u Europi tvrdi američki stručnjak za vanjsku politiku Paul D. Miller koji je, kako je ustvrdio za Business Insider, prije četiri godine predvidio i rusku invaziju na Ukrajinu.

Sada smatra da je najkritičnije žarište Baltik koji će za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa biti jedan od najvećih izazova.

Neki analitičari smatraju kako su ciljevi Vladimira Putina, ruskog predsjednika, racionalni i obrambeni: širenje NATO-a postaje prijetnja i Rusija uzvraća udarac. Zapad širi svoj utjecaj na račun Rusije i ona se osvećuje. No, Miller smatra kako su to - gluposti.

"Putin smatra kako je hegemonija u ruskom susjedstvu nužna zbog sigurnosti Rusije. No, potezi Kremlja uvjetovani su i specifičnim oblikom ruskog nacionalizma koji je prožet vjerom. U ovom slučaju, Rusija je čuvar pravoslavlja i ima zadatak štititi i širiti vjeru", ocijenio je Miller.

U tom smislu, i NATO je prijetnja Rusiji pa je zato Putinov plan "slomiti" ili bar unijeti nemir u taj savez. Do sada je u svojim namjerama bio uspješan, a njegove posljednje dvije mete, Ukrajina i Gruzija, iako nisu bile članice NATO-a, vjerojatno bi krenule u postupak pristupanja savezu. Miller smatra kako se Putin na ovaj način osigurao jer se niti jedna država neće priključiti NATO-u dok je pod djelomičnom "okupacijom".

Sve bi ovisilo o Članku 5.

Vezani članci Gordan Grlić Radman Grlić Radman o Dodikovu odlikovanju Putina: "To je nekakva njemu svojstvena zabava" Odlikovanje za Vladimira Putina Ukrajinski veleposlanik o Putinovu odlikovanju: "Teroristi nagrađuju teroriste"

"Za širenje međunarodnog utjecaja Rusija nikada nije imala povoljnije uvjete još od kraja Hladnog rata. Europska unija je napuknula. Članice NATO-a preispituju koju korist imaju od njega. A američki predsjednik je otvoren prema Rusiji i najavljuje poboljšanje odnosa. No, Putinov idući korak puno je opasniji od dosadašnjih jer će se usmjeriti na baltičke zemlje koje su članice NATO-a", ocijenio je američki stručnjak za vanjsku politiku.

"On neće slati velike formacije ruskih vojnika u uniformama preko granice jer čak niti najopreznije članice NATO-a ne bi ignorirale takvu vrstu invazije. Umjesto toga, ruski predsjednik će potaknuti drugu vrstu krize, vjerojatno u iduće dvije godine. Možda će Rusi u Latviji ili Estoniji krenuti s prosvjedima za svoja prava, tvrdeći da su progonjeni i tražeći međunarodnu zaštitu. Nekoliko atentata i bombaških napada i Baltik je na rubu civilnog rata", iznio je Miller svoja crna predviđanja.

Otišao je još dalje. U takvom razvoju situacije, Poljska bi, smatra, sigurno tražila aktivaciju Članka 5. proglašavajući Baltik napadnutim od strane Rusije. Njemačka i Francuska opirale bi se tome u početku, a sve oči bile bi uprte u SAD. Ukoliko savez ne bi aktivirao članak 5., uzajamna sigurnosna jamstva unutar NATO-a postala bi besmislena.

"Ukoliko bi Članak 5. bio aktiviran, bila bi to i objava rata Zapada Rusiji. A to će biti i trenutak kada će Trump morati odlučiti je li obrana Latvije ili Estonije vrijedna riskiranja Trećeg svjetskog rata", ocijenio je Paul D. Miller a prenosi Business Insider.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju