Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje američkih stručnjaka

POSTOJI 'ŠIRA SLIKA' Evo zašto Amerikanci nikad neće objaviti dokaze da je Rusija hakirala e-mailove demokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je i dalje glavni osumnjičeni za skandal s hakiranjem emailova nacionalnog vijeća demokrata u SAD-u, no službeno, Obamina administracija će se praviti neuka oko svega toga, a za to, tvrde američki stručnjaci, postoji i konkretan motiv.

Unatoč porastu dokaza umješanosti Rusije u hakiranje emailova Nacionalnog vijeća demokratske stranke (DNC) SAD-a, administracija američkog predsjednika Baracka Obame i opcije da se ona suprotstavi "ratnom činu", kao što taj hakerski napad nazivaju neki američki cyber stručnjaci, sve više se smanjuju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Sve to moglo bi bi i namjerno tako, prenosi Business Insider. Naime, upitan kako bi se moglo očekivati da će vlasti SAD-a reagirati na izvještaje da je Rusija odigrala ulogu u hakiranju računala DNC-a, direktor National Intelligencea, James Clapper, rekao je na sigurnosnom forumu održanom u Aspenu, da "SAD još niju posve spremne prozvati Rusiju".

Novi naziv za histeriju - hiperventilacija

Clapper je dodao i da ga je pomalo zatekla "hiperventiliranost" oko navodne ruske umiješanosti u hakiranje spomenutih emailova. Pod time je mislio na zabrinutost analitičara i visoko pozicioniranih američkih dužnosnika da je to ruski način kako narušiti ugled demokrata u SAD-u i usmjeriti potporu američkog biračkog tijela prema Donaldu Trumpu.

Ranije ovog tjedna u priču se umiješao i bivši djelatnik NSA Edward Snowden, koji je putem Twittera poručio da američka obavještajna zajednica, pogotovo NSA, ima tehničke mogućnosti napraviti direktnu poveznicu između hakiranja emailova i Rusije, ako ona postoji. Ako je želja da se tvrdnje o umješanosti Rusije shvate ozbiljno, dodao je Snowden, onda bi američka obavještajna zajednica trebala iskoristiti svoje tehničke mogućnosti i otkriti povezanost Kremlja s hakiranjem i to obznaniti.

No, kao što to uvijek biva, postoji tu i ona takozvana "šira slika", odnosno širi geopolitički rizici, koje Obamina administracija možda ne bi htjela poduzimati, ne samo pronalaskom dokaza, već i djelovanjem na protiv Rusije na temelju tih dokaza. Isto tako, valja napomenuti, da zasad niti "d" od dokaza u javnosti nije predstavljeno.

Prezentiranje dokaza je - izbor

"Ono što mi izaberemo podijeliti s javnošću jest igra koju SAD već desetljećima igraju s Rusijom, odnosno prethodno sa Sovjetskim savezom i mi selektivno biramo što želimo podijeliti oko naših tehnoloških sposobnosti javno, a možda i privatno s Rusima", rekao je DJ Peterson, predsjednik tvrtke koja se bavi globalnim obavještajnim pitanjima i koja je bazirana u Los Angelesu.

"Ima puno razloga zbog kojih SAD ne bi htjele javno obznaniti da imaju takve tehničke sposobnosti. Jedan od njih jes i taj da se službeno ne potvrdi takva tehnička sposobnost. Drugi je da SAD zapravo pokušavaju izgraditi odnos s Rusijom oko Sirije", kaže Peterson.

Skandal s hakiranjem je izašao na vidjelo istovremeno kad i vijest da američki državni tajnik John Kerry pokušava dogovoriti novu vojnu suradnju s Rusijom u Siriji. Sa strane Washingtona, cilj dogovora bio bi da američka strana koristi svoja obavještajna saznanja oko Al Kaide za zaustavljanje bombardiranja civila koje provodi sirijski režim, odnosno snage Bašara al Asada.

No, taj dogovor nema u sebi ugrađen obvezujući mehanizam i sve što se radi ili se misli napraviti, radit će se u dobroj vjeri i namjeri. "Postoji dakle motivacija da se ne upire javno prstom jer postoje drugi politički ciljevi koje Obamina administracija želi postići", kaže Peterson. Dakle, čak i da američka obavještajna služba ima konkretne dokaze u rukama, javnost za to zbog ranije navedenih motiva neće doznati.

Ipak, Reuters je doznao nešto od američkih obavještajnih dužnosnika, a to je da su hakeri koristili ćirilično pismo i da su imali pokvarene IP adrese. uz sve to, obavještajci su Reutersu rekli da se aktivnosti hakera podudaraju s ruskim radnim danima i političkim godišnjim odmorima u Rusiji.

"Može se reći da se Vladimir Putin osjeća kao da vodi asimetričan rat s SAD-om na nižim razinama", zaključuje Clapper.

I na kraju, ključ svega, kao što se pretpostavlja zasad, jest suradnja Rusije i SAD-a u Siriji, zbog koje eto istina vjerojatno nikad neće izaći na vidjelo, piše Business Insider.

"Stoga imate dobronamjerne članove obavještajnih službi u vrlo nezavidnom položaju, u kojem oni ne mogu okriviti Rusiju direktno za hakiranje, iako znaju da su oni odgovorni za to. Hodaju po vrlo tankom političkom užetu", zaključuje Robert Caruso, direktor organizacije Keep America Safe i bivši asistent u uredu američkog ministra obrane.

Kremlj: Amerikanci, sami rješite svoje glavobolje

Službeni Kremlj je u četvrtak reagirao nakon poziva Donalda Trupma Rusiji da otkrije i preostalih 30.000 ilegalno obrisanih emailova. Trupov prijedlog su nazvali sarkastičnom sugestijom i odbili ga, a Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, optužbe za hakiranje protiv Rusije nazvao je "potpunom glupošću".

"Štom se tiče tih emailova, to nije naša glavobolja. Nikad ne guramo nos u tuđe odnose i doista ne volimo kad drugi ljudi guraju nos u naše. Amerikanci trebaju rješiti problem s emailovima sami i otkriti o čemu je zapravo tu bila riječ", zaključio je Peskov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene