Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nekorektni su'

Američki špijuni pobjegli pred Rusima u Švedsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki izviđački zrakoplov upao je prošlog mjeseca u švedski zračni prostor pokušavajući umaknuti ruskim lovcima, piše New York Times pozivajući se na američke vojne izvore.

Incident se dogodio 18. srpnja kada se ruski zrakoplov približio američkom zrakoplovu RC-135 za elektroničko izviđanje koji je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkoga mora.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

"Zapovjednik zrakoplova, postupajući na profesionalan i siguran način, izveo je manevar kako bi izbjegao mogući susret s ruskim zrakoplovom", navelo je u priopćenju europsko zapovjedništvo američkih snaga.

Odnosi SAD i Rusije pali su na najniže grane od kraja hladnog rata zbog krize u Ukrajini i Washington optužuje Moskvu da opskrbljuje oružjem pobunjenike koji se bore protiv vlade u Kijevu.

FOTO U zraku snimljen misteriozni zrakoplov

Prema pisanju NYT-a, SAD je proširio razmjere špijuniranja u regiji nakon izbijanja krize u Ukrajini uključujući letovima zrakoplovom RC-135.

Do incidenta je došlo u trenutku kad je američki zrakoplov letio u blizini ruske enklave Kalinjingrada smještene između Poljske i Litve.

Švedska nije članica NATO-a i europsko zapovjedništvo američkih snaga navelo je u priopćenju kako je "američko osoblje nekorektno" usmjerilo RC-135 prema švedskom teritoriju.

Zrakoplov je napustio švedski zračni prostor nakon upozorenja švedske kontrole leta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene