Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Senat je u srijedu velikom većinom glasova, unatoč vetu Baracka Obame, odobrio zakon po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju, što je prvi takav slučaj od njegova dolaska na vlast 2008.


Gornji dom u kojemu republikanci imaju većinu, gotovo je jednoglasno prihvatio zakon koji sada ide u Zastupnički dom, gdje bi ga zastupnici trebali bez problema prihvatiti.

Vezani članci Sanja Barić Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati" Jasmina Bojić SAD će nakon 49 godina poništiti presudu kojom je legaliziran pobačaj? Pogledajte kakva je situacija u ostatku svijeta

Senatori su sa 97 glasova odlučili zanemariti predsjednički veto a samo je jedan senator, Harry Reid, vođa demokratske manjine u Senatu, bio za odluku Baracka Obame.

Ovo rijetko glasovanje dviju stranaka je pljuska američkom predsjedniku čiji veto još nikada nije bio opozvan, unatoč prevlasti njegovih republikanskih suparnika u Kongresu. Otkako je došao u Bijelu kuću, Obama se dvanaest puta koristio pravom veta.

Izrazivši svoje "iskreno suosjećanje" sa žrtvama i rekavši da razumije njihovu "želju za pravdom", američki predsjednik je ulažući veto istaknuo da će taj zakon "štetno djelovati na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država".

Bijela kuća je ocijenila da će zakon oslabiti načelo imuniteta koje štiti države (i njihove diplomate) od sudskog progona i mogao bi se vratiti poput bumeranga i omogućiti progon američkih državljana na sudovima diljem svijeta.

Ovaj zakon "neće zaštititi Amerikance od terorističkih napada a neće ni poboljšati učinkovitost našeg odgovora u slučaju takvih napada", istaknuo je Obama u pismu upućenom demokratskim i republikanskim čelnicima u Senatu.

I direktor CIA-e John Brennan se očitovao protiv teksta koji će, rekao je, "imati ozbiljne posljedice za nacionalnu sigurnost SAD-a" i "za vladine zaposlenike koji u inozemstvu rade za svoju zemlju".

No pristaše "Justice Against Sponsors of Terrorism Acta" ističu da žrtve napada 11. rujna moraju dobiti pravnu zadovoljštinu. Ocjenjuju da se Obamina administracija ponajviše protivi zakonu iz straha da ne naljuti Rijad.

Petnaest od devetnaest počinitelja napada 11. rujna su bili Saudijci, ali umiješanost Saudijske Arabije, američkog saveznika, nikada nije dokazana. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju