Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki senat izglasao je u utorak početak rasprave o nastavku reforme zdravstvenog sustava, pri čemu je ugledni senator John McCain pozvao Senat na jedinstvo i kompromis glede rješenja za zdravstveno osiguranje te kazao da neće glasati za republikanski prijedlog zakona u sadašnjem obliku, javljaju agencije.


McCain se pojavio se na Capitol Hillu prvi puta od kada mu je dijagnosticiran tumor na mozgu i ostat će nekoliko dana te se vratiti u Arizonu zbog liječenja.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Obama naglo morao prekinuti govor u Bijeloj kući Slika nije dostupna SAD: Predstavnički dom izglasovao prijedlog zakona protiv Obamacarea

"Kongres, koliko se mogu sjetiti, nikada nije bio podijeljen kao do sada. Prijatelji, ništa ne postižemo, naš sustav zdravstvenog osiguranja je u rasulu. Svi to znamo, i oni koji podržavaju Obamacare i oni koji mu se protive. Nešto se mora učiniti", rekao je McCain.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je izrazio nadu da će dovršiti posao na prijedlogu zakona kojim bi se do kraja tjedna Obamacare poništio i zamijenio.

"Ovo je tek početak, nismo ovdje da bismo se hvalili. Dug je to put, ali ćemo ga završiti do kraja tjedna", kazao je McConnell.

Milijuni Amerikanaca ostat će bez osiguranja

Američki predsjednik Donald Trump je izglasavanje u Senatu službene rasprave o zakonu o zdravstvenom osiguranju nazvao "velikom korakom", nakon što je tjednima bio nezadovoljan zbog nesposobnosti većine da održi obećanje i poništi osiguranje koje je uspostavio njegov predsjednik Barack Obama.

S 51 glasom za i 50 glasova protiv, republikanci su uspjeli premostiti proceduralne prepreke, ali, kako navodi Reuters, još je neizvjesno hoće li biti dovoljno glasova za usvajanje zakona.

Ukoliko Obamacare bude ukinut i zamijenjen, milijuni Amerikanaca mogli bi izgubiti zdravstveno osiguranje, posebno zbog smanjenja pokrivenosti građana u okviru vladinog zdravstvenog programa za siromašnije Amerikance, poznatog kao Medicaid. (HINA)