Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni američki novinar hrvatskog porijekla Paul Salopek, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, već se tri tjedna nalazi se u zatvoru u Sudanu, objavili su Chichago Tribune i National Geographic.44-godišnji Paul Salopek bio je na putu u Africi a trebao je za National Geographic pisati o kulturi i povijesti Sahela. 

Vezani članci Julian Assange Osnivaču WikiLeaksa odbijena jamčevina zbog straha od bijega: ''Heroj koji se žrtvovao da razotkrije protupravne poslove'' Turski novinar Can Dundar Novinar osuđen na više od 27 godina zbog optužbi za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji

Sudanske vlasti uhitile su ga 6. kolovoza, a 26. kolovoza podigle su optužbu zbog špijunaže. 

Uredništvo National Geographica oštro je protestiralo zbog ovih optužbi, te zatražilo da se Salopek i dvojica državljana Čada koji su s njim putovali, odmah puste na slobodu. 

Salopek i njegovi suputnici službeno su optuženi zbog špijunaže i ulaska u Sudan bez viza. 

Njihovo suđenje trebalo bi početi 10. rujna u sudanskoj pokrajini Dafur. 

Salopek je dvostruki dobitnik ugledne novinarske Pulitzerove nagrade, od 1996. dopisnik je Chicago Tribunea, a povremeno surađuje s National Geographicom, gdje je i radio od 1992. do 1995. godine. 

Paul Salopek najmlađe je od petoro djece hrvatsko-američke obitelji iz Barstowa u Kaliforniji. Godinama je izvještavao s ratnih područja Afrike, Srednje Amerike, Bliskog istoka te s područja Balkana, a u novinarskome svijetu poznat je po istraživačkom novinarstvu. 

Njegovi prijatelji i kolege opisuju ga na sljedeći način: radi se o novinaru, rijetkog talenta, koji je spreman provesti tjedne živeći i radeći s ljudima o kojima piše.