Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučio se za povlačenje

Američki ministar pravosuđa pokleknuo pod pritiskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo blizak suradnik Donalda Trumpa optužen je da je tajio svoje susrete u srpnju i rujnu s ruskim veleposlanikom u Washingtonu.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions  pokleknuo je pod političkim pritiskom i izuzeo se iz odluka i istraga koje su povezane s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa prošle godine, pišeCNN.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Sessions, koji je optužen da je lagao o kontaktima s ruskim veleposlanikom u Washingtonu, rekao je na konferenciji za tisak da se "nekoliko tjedana" konzultirao s dužnosnicima ministarstva o tome treba li se izuzeti od donošenja odluka u spornim pitanjima.

"Pošto sam danas održao sastanke, odlučio sam se izuzeti od bilo kakvih postojećih ili budućih istraga i drugih stvari povezanih s kampanjom za predsjedničke izbore", rekao je.

Dodao je da ta njegova odluka o izuzeću "ne bi trebala biti interpretirana kao potvrda da postoje takve istrage".

Trump ima puno povjerenje u Sessionsa

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da ima puno povjerenje u svog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa optuženog da je lagao o kontaktima s ruskim veleposlanikom u Washingtonu.

Na pitanje novinara tijekom posjeta nosaču zrakoplova Gerald R. Ford u Newport Newsu u Virginiji, Trump je odgovorio da u ministra pravosuđa ima puno povjerenje i da nije upoznat s kontaktima Jeffa Sessionsa s ruskim diplomatom.

Kratko odgovorivši, Trump je također rekao da ne misli da se njegov ministar pravosuđa treba izjasniti nepozvanim odgovarati u sklopu istrage o uplitanju Rusije, te da je Jeff Sessions vjerojatno pošteno odgovorio na pitanje senatora.

Sessions je izjavio pod prisegom tijekom saslušanja u siječnju pred senatom da nije imao kontakata s Rusijom.

Optužen da je tajio susrete

Vrlo blizak suradnik Donalda Trumpa, kojem je među prvima pružio podršku tijekom kampanje, Sessions je optužen da je tajio svoje susrete u srpnju i rujnu s ruskim veleposlanikom u Washintgtonu Sergejem Kisljakom.

Čelnica američkih demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozvala ga je da podnese ostavku pošto je tisak u srijedu objavio da je Sessions u postupku imenovanja zatajio svoje sastanke s ruskim veleposlanikom.

Dnevni list Washington Post u srijedu je objavio da je Sessions prošle godine u svome uredu održao dva sastanka s veleposlanikom Kisljakom u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

To otkriće moglo bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, napisao je Post.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.(Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene