Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Senata

Američki Kongres produljio ključne odredbe 'Patriot Acta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je, s 279 glasova za i 143 protiv, podržao tromjesečno produljenje važenja nekih od ključnih odredbi 'Patriot Acta', spornog protuterorističkog zakona donesenog nakon napada Al Qaide na New York i Washington 11. rujna, koje su istjecale 28. veljače.

Senat je istu zakonsku mjeru prihvatio u utorak. Kongres će u sljedeća tri mjeseca razmotriti dugoročno produljenje zakona i mjere s kojima bi se proširio i povećao nadzor nad zakonskim ovlastima za prisluškivanje građana, izvijestili su američki mediji. Očekuje se da će predsjednik Barack Obama, koji želi trogodišnje produljenje zakona, potpisati prihvaćene mjere.

Odredbe o kojima se glasovalo u Kongresu daju snagama reda pristup do velikog broja osobnih podataka građana, uključujući i poslovne podatke, ako ih sudac odobri. One također dopuštaju prisluškivanje osumnjičenih za terorizam koji mijenjaju brojeve telefona i omogućuju nadzor stranih osumnjičenika za terorizam, koji naizgled nisu povezani s poznatim skupinama poput al-Qaide.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi



Kongres je donio 'Patriot Act' u listopadu 2001., mjesec i pol nakon napada 11. rujna, kako bi vlastima proširio ovlasti za istrage osumnjičenih terorista. Dijelovi zakona su postali stalni 2006., dok su zakonodavci prihvatili privremeno važenje tri kontroverzne odredbe o kojima se sada raspravljalo. Neki zastupnici u obje stranke tvrde da se preširokim ovlastima iz 'Patriot Acta' krše prava na privatnost i ustavna zabrana nerazumnih pretraživanja i zaplijena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene