Obavijesti Video Pretražite Navigacija
38 milijardi dolara uštede

Američki Kongres prihvatio zakon o proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Kongres je izglasao i poslao predsjedniku Baracku Obami na potpis zakon o državnom proračunu u ovoj fiskalnoj godini, s 38 milijardi dolara ušteda u domaćim programima.

Predstavnički dom Kongresa prihvatio je zakon sa 260 glasova za i 167 protiv, a u Senatu je zakon donesen s 81 glasom za i 19 protiv. Zakon je rezultat pregovora u kojima su sudjelovali Bijela kuća, republikanska većina u Predstavničkom domu i demokratska većina u Senatu. Kompromisom postignutim prošloga četvrtka izbjegnuta je djelomična obustava rada državne uprave koja je mogla zahvatiti 800.000 državnih službenika.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Slika nije dostupna Ugroženo čelništvo VELESILA STRAHUJE OD ZAOSTAJANJA: 'Razvijamo nova oružja za nastavak dominacije'

>> Obama planira smanjiti deficit za 4000 milijardi dolara u 12 godina

Zakonom o proračunu koji je dobio potporu zastupnika obiju stranaka, riješeno je pitanje financiranja savezne vlade do kraja ove fiskalne godine odnosno do 30. rujna. Pregovori o ovogodišnjem proračunu prihvaćenom sa šest mjeseci zakašnjenja uvertira su u nove proračunske bitke demokrata i republikanaca na Capitol Hillu. Već u petak republikanci bi u Predstavničkom domu trebali prihvatiti svoj plan proračuna za 2012., koji poziva na drastične rezove u programima zdravstvene skrbi za starije i siromašne građane, Medicare and Medicaid, kao i uštede u drugim socijalnim programima.

Prema posljednjim procjenama nestranačkog Kongresnog ureda za proračun, ukupni proračunski rashodi SAD-a u 2011. iznosit će 3.708 milijardi dolara, prihodi 2.228 milijardi dolara a deficit 1.480 milijardi dolara, ili 9,8 posto BDP-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene