Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probili rok

Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu
Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Foto: Afp
Iako je zakon o proračunu izglasan te tako izbjegnuta blokada rada državnih službi, rasprava je pokazala duboke stranačke podjele kao i neslaganje republikanske većine.

Američki Kongres izglasao je rano ujutro u nedjelju velikom većinom zakon o proračunu u vrijednosti od 1,2 bilijuna dolara radi financiranja države kroz fiskalnu godinu započetu prije šest mjeseci, a nakon što ga potpiše predsjednik Joe Biden, izbjeći će se djelomična obustava rada saveznih službi.

Zakon je usvojen sa 74 glasova 'za' i 24 glasova 'protiv'.

Ključne savezne službe, uključujući State Department, ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa, financija, i dalje će biti financirane do 30. rujna nakon što je zakon izglasan u američkom Senatu, gdje demokrati imaju većinu.

No, zakon ne uključuje financiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom ga je ignorirao.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Vođe Senata su u petak satima pregovarali o brojnim amandmanima koji su naposljetku odbačeni, no zbog kašnjenja je prošao rok za izglasavanje zakona, koji je bio u petak u ponoć.

Ipak, ured Bijele kuće za upravu i proračun je izdao priopćenje kojim je rečeno da službama neće biti naloženo da prestanu s radom te je izraženo uvjerenje da će Senat ubrzo usvojiti zakon, što je i učinio.

Premda je Kongres uspješno usvojio zakon, ponovno su na vidjelo izašle duboke stranačke podjele kao i neslaganje unutar tijesne republikanske većine u Zastupničkom domu. Konzervativka Marjorie Taylor Greene je prijetila da će pokrenuti glasanje o uklanjanju predsjednika doma Mikea Johnsona, svog kolegu iz Republikanske stranke, jer je dozvolio da se zakon izglasa.

Posljednja djelomična obustava rada države se odvila za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa od 22. prosinca 2018. do 25. siječnja 2019. Do rekordno dugog prekida rada saveznih službi je došlo nakon što je republikanski predsjednik ustrajao u tome da se osiguraju sredstva za izgradnju zida uzduž američke granice s Meksikom i nakon što se nije uspio dogovoriti s demokratima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene