Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki Hrvat Mark Begich proglasio pobjedu u utrci za Senat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Hrvat Mark Begich, demokratski gradonačelnik najvećega grada na Aljasci - Anchoragea, porazio je republikanskog veterana, senatora Teda Stevensa u utrci za mjesto u Senatu koje je držao 40 godina, prema priopćenju Begicheva stožera u utorak i neslužbenim rezultatima izbornih dužnosnika.

Demokrat Begich povećao je vodstvo na 3724 glasa, nakon što je u utorak izborno povjerenstvo prebrojilo oko 24.000 glasova danih u odsutnosti.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Ilustracija Važna odluka Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump

U srijedu se treba prebrojiti još oko 2500 glasova, od građana Aljaske koji žive u inozemstvu, što ne može promijeniti rezultat utrke.

Prema konačnim rezultatima, Mark Begich dobio je 150.728 glasova, ili 47,7 posto, a Ted Stevens, kojemu je u utorak bio 85. rođendan, 147.004 glasa, ili 46,6 posto.

Begich je u 20 sati, po istočnoameričkome vremenu, izdao priopćenje u kojem je oglasio pobjedu. 

'Čast mi je da ću služiti Aljasci u Senatu SAD-a', istaknuo je.

Senator Stevens, koji je u Washingtonu na sjednici Senata, ni njegov ured nisu ništa priopćili, a Begich je rekao kako će to vjerojatno učiniti u srijedu.

S obzirom na tijesan rezultat, oba su ureda spominjala mogućnost ponovnog prebrojavanja glasova početkom prosinca. No, otkako je Aljaska prešla na strojno prebrojavanje glasova, nedavna ponovna prebrojavanja u konačnici su rezultirala s malim izmjenama.

Begich bi bio prvi demokrat koji predstavlja Aljasku u američkome Senatu u posljednjih gotovo 30 godina.

Za hrvatsku zajednicu u SAD-u, koja, prema posljednjem popisu, ima oko pola milijuna pripadnika, Begich bi bio prvi senator. U Predstavničkom domu Kongresa više je zastupnika hrvatskog podrijetla.

Mark je sin kongresnika Nicka Begicha, koji je poginuo 1972. u zrakoplovnoj nesreći. Djed po ocu, John Begich doselio se u SAD iz Hrvatske 1911. godine.

Begicheva pobjeda, ako bude potvrđena, dovela bi demokrate korak bliže većini od 60 mjesta u Senatu, koja jamči punu kontrolu nad donošenjem zakona.

Za građane Aljaske završetak prebrojavanja glasova dva tjedna nakon izbora znači kraj razdoblja 'Uncle Teda', kako su ga nazivali. Stevens je u Senatu od 1968. godine i od tada nije imao neizvjesnu utrku za reizbor.

Stevens je osigurao milijarde dolara iz saveznog proračuna za Aljasku i predložio većinu saveznih zakona koji su se odnosili na Aljasku. Proglašen je 'građaninom stoljeća na Aljasci', a državni Kongres nazvao je zračnu luku u Anchorageu njegovim imenom.

No, tjedan dana prije izbora, savezni sud u Washingtonu proglasio ga je krivim po sedam točaka optužnice za korupciju zbog neprijavljenih darova i radova na obiteljskoj kući, koje je izvela naftaška tvrtka 'Vaco', vrijednih 250.000 dolara.

Stevens je peti američki senator u povijesti osuđen za kazneno djelo i prvi koji je nakon takve presude pokušao ponovno biti izabran u Senat.

Predsjednica izbornog povjerenstva na Aljasci Gail Fenumiai izjavila je kako se nada da će službeno proglašenje pobjednika biti u tjednu s 1. prosinca te da će Stevens tada imati pet dana da zatraži ponovno prebrojavanje glasova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene