Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična odluka

Američki gradić svim stanovnicima uveo obvezu nošenja vatrenog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Nelsona, mjestašca u planinskom dijelu američke savezne države Georgije, donijelo je naredbu svim stanovnicima da se naoružaju.

Usred opsežne javne rasprave u SAD-u o pravu na nošenje oružja, gradsko vijeće Nelsona, mjestašca u planinskom dijelu američke savezne države Georgije, sinoć je većinom glasova donijelo odluku kojom se svim građanima uvodi obveza nošenja vatrenog oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija sukoba Džungla puna mrtvih: U tijeku krvavi plemenski rat, policija sumnja da se radi o zasjedi Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

Premda odluka u sebi nosi naziv 'naredba', više je riječ o simboličnom doprinosu javnoj raspravi, nego o stvarnom uvođenju obveze. Nitko tko ne nabavi oružje neće, naime, biti kažnjen, a svi koji imaju prigovor savjesti, osuđenici za teška kaznena djela te osobe s određenim mentalnim i fizičkim poteškoćama mogu biti izuzeti od obveze.

>> Kakav arsenal: Ubojica iz Newtowna imao i samurajski mač te bajunet

Vijećnik Duane Cronic, koji je predložio odluku, kaže da je svjestan da ona neće biti provedena, ali svejedno je uvjeren da će Nelson odsad biti sigurnije mjesto te da će potencijalni kriminalci, znajući da dolaze u grad navodno naoružanih ljudi, u strahu produljiti dalje. Napominje da je svrha odluke protivljenje federalnim vlastima za slučaj da u budućnosti pomisle zabraniti ili ograničiti nošenje oružja, što je protivno jednom od amandmana američkog ustava.

Lamar Kellett, jedan od dvojice vijećnika koji su se usprotivili odluci, smatra da je ona ponižavajuća, s obzirom da je neprovediva. 'Znači li to da ćemo donijeti odluku da je ograničenje brzine vožnje 55 milja na sat, ali da se smije voziti i 65, 80 ili koliko god?', upitao se.

Rasprava oko prava na nošenje oružja u Americi je ponovno pokrenuta nakon masakra u školi u gradiću Newtownu, u kojem je naoružani tinejdžer Adam Lanza krajem prošle godine ubio 26 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene