Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka moćna flota

FOTO Objavljene prve fotografije novog moćnog bombardera: "Moći će izvoditi i nuklearne napade, a teško ga je otkriti"

B-21
B-21 Afp
Aktualno Galerija B-21 B-21 Foto: Afp B-21 B-21 Foto: Afp B-21 B-21 Foto: Afp B-21 bombarder B-21 bombarder Foto: Screenshot/YouTube +0 B-21 Raider Galerija 1/5 >>
Pentagon je objavio da će novi B-21 Raider biti kičma američke bombarderske flote, a bit će spreman do kraja desetljeća.

Zračne snage SAD-a su u srijedu objavile više fotografija svog najnovijeg "nevidljivog" bombardera, B-21 Raidera, koji je u naprednoj fazi testiranja.  Fotografije, snimljene u siječnju i travnju, prikazuju elegantni novi bombarder tijekom testiranja u kalifornijskoj zračnoj bazi Edwards.  desetljeća.

Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga za nabavu, tehnologiju i logistiku, rekao je ranije ovog mjeseca da program testiranja leta B-21 "dobro napreduje" i da je u skladu s rokovima i rasporedom isporuke. Amerikanci planiraju da bombarderi budu spremni do kraja desetljeća, a B-21 je prvi model strateškog nevidljivog bombardera američke vojske u posljednjih 30 godina, prenosi Business Insider.

Razvoj B-21 Raidera je započeo 2015., a Pentagon ga je javnosti prvi put predstavio u prosincu 2022. Gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2023., zrakoplov je konačno krenuo na svoj dugo očekivani prvi let. Nakon uspjeha testova na zemlji i u letu, odobreno je da uđe u početnu proizvodnju niske stope.

Cilj vojske je proizvesti najmanje 100 takvih letjelica. Američki dužnosnici kažu da će Raider postupno zamijeniti bombardere B-1B Lancer i B-2 Spirit.

Vodstvo Pentagona je naglasilo da će B-21 činiti "kičmu" buduće američke bombarderske flote. Ministar obrane Lloyd Austin pohvalio je sposobnosti prikrivanja zrakoplova, rekavši da su desetljeća napretka u tehnologiji niske vidljivosti utrošena u razvoj bombardera.

"Čak i najsofisticiraniji sustavi protuzračne obrane teško će otkriti B-21 na nebu", rekao je Austin na predstavljanju letjelice.

Pročitajte i ovo Novac, plaća Više od 100 zaposlenih Pogledajte koliki bonus će šef ove njemačke tvrtke isplatiti radnicima

 

Northrop Grumman, koji proizvodi bombarder, reklamirao je avion kao "prvi zrakoplov šeste generacije na svijetu". Može biti naoružan streljivom za neposredan napad i streljivom za izravni napad te će moći izvoditi i konvencionalne i nuklearne napade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene