Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od dvije godine tajanstveni i potencijalno štetan zvuk snimljen u američkom veleposlanstvu u Havani zbunjuje vlasti.


Nakon duljeg slušanja prodornoga, probadajućeg zvuka desetak se američkih diplomata razboljelo, žaleći se na niz simptoma od glavobolje, uhobolje, vrtoglavice, mučnine do gubitka sluha.

Vezani članci Automobilom se zabio u kinesko veleposlanstvo u Argentini - 4 Argentinac se automobilom zabio u kinesko veleposlanstvo u Buenos Airesu i prijetio eksplozivom Slika nije dostupna Španjolska protjerala dva ruska, Rusija dva španjolska diplomata

Događaj je nazvan "zvučnim napadom", a sumnjalo se na neku vrstu ultrazvučnog oružja koje odašilje zvučne mikrovalove. Mnoštvo diplomata zbog toga je povučeno iz američkog veleposlanstva i vraćeno kući.

Jedan od tih "napadačkih" zvučnih zapisa, koje su diplomati opisivali kao zujanje, brušenje metala i prodorno pištanje objavila je američka novinska agencija AP. No čini se kako bi se na kraju američki političari i diplomati mogli zacrvenjeti od stida.

Dvojica znanstvenika, naime, tvrde da čudan zvuk zabilježen na snimci nije ništa drugo doli zrikanje zrikavaca. Biolozi Alexander Stubbs s američkog sveučilišta Berkeleyja i Fernando Montealegre s engleskog sveučilišta u Lincolnu tvrde da se na snimci čuje lokalna vrsta zrikavaca u sezoni parenja.

Kada je bizarna snimka iz veleposlanstva uspoređena sa snimkom cvrčaka u prirodi, ispostavilo se da se dva zvuka poklapaju do u detalj, istog su ritma i frekvencije. Jedine razlike mogu se lako objasniti: diplomati su snimali iz zgrade, a biolozi u prirodi.

Znanstvenici ne tvrde da se s diplomatima nije nešto drugo dogodilo ili da je sve bilo psihosomatski, ali su sigurni da prezentirani zvuk nema ništa s tim. "Ono što je AP objavio svakako su zrikavci, znamo čak i koja je podvrsta u pitanju", kazao je Stubbs.

Čak i ako zrikavci nekima znaju ići na živce, u stvarnosti nemaju nikakvu "snagu" naštetiti ljudima. Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem skupu američkog Društva integrative i komparativne biologije. (Hina)