Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboljelo desetak diplomata

Otkriven uzrok tajanstvenih zvučnih napada na američko veleposlanstvo u Havani?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije godine tajanstveni i potencijalno štetan zvuk snimljen u američkom veleposlanstvu u Havani zbunjuje vlasti.

Nakon duljeg slušanja prodornoga, probadajućeg zvuka desetak se američkih diplomata razboljelo, žaleći se na niz simptoma od glavobolje, uhobolje, vrtoglavice, mučnine do gubitka sluha.

Pročitajte i ovo Nathalie Rayes (L), njezina majka i Kamala Harris (D) U Washingtonu Tko je nova američka veleposlanica u Hrvatskoj? ''Odlučila je još jednom služiti u ime naroda naše zemlje'' Slika nije dostupna Opet otvaraju vrata POVIJESNI DAN Vraćaju se nakon 54 godine

Događaj je nazvan "zvučnim napadom", a sumnjalo se na neku vrstu ultrazvučnog oružja koje odašilje zvučne mikrovalove. Mnoštvo diplomata zbog toga je povučeno iz američkog veleposlanstva i vraćeno kući.

Jedan od tih "napadačkih" zvučnih zapisa, koje su diplomati opisivali kao zujanje, brušenje metala i prodorno pištanje objavila je američka novinska agencija AP. No čini se kako bi se na kraju američki političari i diplomati mogli zacrvenjeti od stida.

Dvojica znanstvenika, naime, tvrde da čudan zvuk zabilježen na snimci nije ništa drugo doli zrikanje zrikavaca. Biolozi Alexander Stubbs s američkog sveučilišta Berkeleyja i Fernando Montealegre s engleskog sveučilišta u Lincolnu tvrde da se na snimci čuje lokalna vrsta zrikavaca u sezoni parenja.

Kada je bizarna snimka iz veleposlanstva uspoređena sa snimkom cvrčaka u prirodi, ispostavilo se da se dva zvuka poklapaju do u detalj, istog su ritma i frekvencije. Jedine razlike mogu se lako objasniti: diplomati su snimali iz zgrade, a biolozi u prirodi.

Znanstvenici ne tvrde da se s diplomatima nije nešto drugo dogodilo ili da je sve bilo psihosomatski, ali su sigurni da prezentirani zvuk nema ništa s tim. "Ono što je AP objavio svakako su zrikavci, znamo čak i koja je podvrsta u pitanju", kazao je Stubbs.

Čak i ako zrikavci nekima znaju ići na živce, u stvarnosti nemaju nikakvu "snagu" naštetiti ljudima. Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem skupu američkog Društva integrative i komparativne biologije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene