Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alžirac Mimoun Attou prva je osoba koju su vlasti Bosne i Hercegovine protjerale iz te zemlje nakon oduzimanja bosanskohercegovačkog državljanstva stečenog tijekom rata.


"Ocijenjeno je da ova osoba ugrožava nacionalnu sigurnost i poredak BiH. Vjerujemo da je povezan s ljudima koji su pod nadzorom s aspekta terorističkih aktivnosti", kazao je Dragan Mektić ravnatelj Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH te dodao kako ga u petak citiraju banjalučke Nezavisne novine. Dodao je kako je Mimoun protjeran u Alžir.

Vezani članci prosvjedi u BiH U jednom danu 73 preminule osobe: U BiH kritično u dva grada, pooštravaju se mjere i jačaju prosvjedi COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 1 Loše vijesti iz susjedstva: Ponovno velik broj novozaraženih, na snazi dodatne restrikcije

Mimoun (37) koji je iz BiH protjeran 9. prosinca u BiH je stigao tijekom rata a državljanstvo je stekao 1994. godine na temelju braka sklopljenog s državljankom BiH.

Do deportacije bio je nastanjen u Tešnju u središnjoj Bosni i nije registriran kao počinitelj kaznenih djela premda je bilo naznaka da se bavio iznuđivanjem novaca od poduzetnika u Sarajevu.

Iako se skrivao, policajci su ga pronašli u Tešnju te potom
protjerali iz zemlje nakon što je iscrpio sve mogućnosti pravne borbe za osporavanje odluke posebnog povjerenstva koje je provjeravalo državljanstva izdana osobama afro-azijskog podrijetla.

Prema ranijim navodima medija u BiH Mimoun je u BiH s još jednim Alžircem stigao još 1992. godine i to iz Pakistana.

Tamo je pak navodno boravio na graničnom području s Avganistanom pa se sumnjalo kako su obojica djelovali kao instruktori koji su sudjelovali u obuci mudžahedina.