Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velik broj pripadnika redarstvenih snaga raspoređen je u subotu u alžirskome glavnom gradu u očekivanju prosvjeda 'za promjenu sustava' organiziranih na poziv Nacionalne koordinacije za demokraciju i promjene (CNDC).


Više marševa i skupova predviđeno je diljem zemlje, a u prijestolnici Alžiru već jučer su se na ulicama mogle vidjeti jake policijske snage - između 25.000 i 30.000 po podatcima koje navode mediji. Policijske barikade postavljene na ulazu u grad nakon bombaških napada u travnju i prosincu 2007., za koje je odgovornost preuzela Al Kaida islamskog Magreba (AQMI), također su pojačane.

Vezani članci Uhićenja policije tijekom Notthing Hill festivala (Photo by Jack Taylor/Getty Images) Epilog festivala Notting Hill u Londonu: 400 uhićenih i izbodeni muškarac Slika nije dostupna Alžir zabranio internet, novinare odvodi policija

>> Ljudi od sreće padali u nesvijest: 'Srušili smo režim'

Skup koji je, čini se, u posljednji čas organiziran ispred zgrade Saveza za kulturu i demokraciju (RCD, oporba) radi proslave odlaska egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, prekinuo je policijski kordon koji je gurao aktiviste prema zgradi i uhitio desetak osoba.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez odobrenja vlasti

Prosvjedni marš u Alžiru vlasti nisu odobrile na temelju zakonske odredbe na snazi od 2001. Prosvjednici će se ipak okupiti na Trgu sloge (poznatijem kao Prvosvibanjski trg, kako se nekada zvao), odakle će se uputiti prema Trgu mučenika, na kojemu se prosvjedi obično održavaju. I drugi gradovi se spremaju odgovoriti na poziv za održavanje prosvjeda, među kojima Bumerdes, Bedžaja, Tizi Uzu i Tipaza.

CNCD su 21. siječnja utemeljile oporbene stranke, civilno društvo i neovisni sindikati nakon pobuna početkom godine u kojima je pet osoba izgubilo život, a više od 800 je ozlijeđeno. (Hina)