Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ali Agca poručio Papi da ne dolazi u Tursku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski terorist Ali Agca, koji je 1981. godine izveo atentat na Ivana Pavla II., uputio je pismo Papi Benediktu XVI. poručivši mu da ne dođe u Tursku, objavio je u utorak list Repubblica, kojem je stigla kopija toga pisma.

'Papa Ratzinger, govoriti Ti jedan koji dobro poznaje svari. Nemoj doći u Tursku, apsolutno ne!', napisao je Ali Agca iz turskog zatvora Kartal Maltepe u Istanbulu dodajući kako ne može pomoći Papi s obzirom da je u zatvoru. Međutim, ustvrdio je kako poznaje stvari koje znaju samo neke tajne službe.

Pročitajte i ovo George H. W. Bush (Foto: AFP) BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran Slika nije dostupna Odvjetnici Alija Agce traže njegovo puštanje na slobodu

Agca, kojemu je papa Ivan Pavao II oprostio nasilan čin, prebačen je iz talijanskog zatvora, nakon što je u Italiji pomilovan, u zatvor u Turskoj, gdje izdržava kaznu zbog ubojstva novinara.

Osim što Benediktu XVI. preporuča da ne dođe u Tursku, kamo bi Papa trabao otići u studenome, Agca mu savjetuje i da se povuče s dužnosti. 

Pozivajući Benedikta XVI. na kraju pisma, napisanog na dvije
stranice, da učini 'tu časnu gestu i vrati se živjeti u domovinu', u Njemačku, Agca preporuča i izbor novoga pape. On bi trebao biti 'iz poštene talijanske države, koja je okrenuta demokraciji i miru', kaže Agca iznoseći i dva imena, sadašnjeg nadbiskupa Milana, Tettamanzija i vatikanskog državnog tajnika Bertonea.

'Vatikan bi trebao postati centar mira i bratstva. Svijet ima potrebu za time, a ne za mržnjom i osvetom', zaključuje Agca svoje pismo papi Benediktu XVI.
Bush vjeruje da je Papa Iskren u svojoj isprici

Američki predsjednik George W. Bush tijekom razgovora s malezijskim čelnikom Abdullahom Badawijem rekao je kako vjeruje da je papa Benedikta XVI. u svojoj isprici bio iskren. 

Bush se s Badawijem sastao u New Yorku i tom su prilikom razgovarali o 'zajedničkim korijenima islama, kršćanstva i judaizma', kazao je Dennis Wilder, dužnosnik američkog Vijeća nacionalne sigurnosti.

Na upit kao je Badawi primio Bushovo stajalište, Wilder je odgovorio da je malezijski premijer 'prihvatio predsjednikovo mišljenje o tom pitanju'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene