Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Europa ima živčani slom", rekao je Aleksis Tsipras na sastanku središnjeg odbora Sirize. "Hoće li Europa straha i rasizma prevladati nad Europom solidarnosti?".


Grčka će tražiti solidarnost prema izbjeglicama i pravednu raspodjelu tereta među državama članicama EU-a na summitu EU-a i Turske u ponedjeljak, rekao je u nedjelju grčki premijer Aleksis Tsipras, kritizirajući uvođenje strožih kontrola granica koje su dovele do blokade izbjeglica i humanitarne krize u njegovoj zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne budite kukavice. Ne skrivajte se iza granica': Prema Europi krenuo novi val migranata Slika nije dostupna TURSKA POSTAVILA NOVI ULTIMATUM EU 'Oslobodite nas viza ili odustajemo'

Tsipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da "uništavaju Europu" usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe.

U Grčkoj je blokirano oko 30.000 migranata, čekajući da Makedonija otvori granice, a do kraja mjeseca moglo bi ih po procjenama Europske komisije biti 100.000.

"Europa ima živčani slom", rekao je Aleksis Tsipras na sastanku središnjeg odbora Sirize. "Hoće li Europa straha i rasizma prevladati nad Europom solidarnosti?".

Smatra da bi srednjoeuropske zemlje s ozbiljnim demografskim problemima i niskom nezaposlenošću mogle dugoročno imati koristi od milijuna izbjeglica, ali politike štednje stvorile su krajnje desno "čudovište" koje se tome protivi.

"Europa je danas u procjepu između štednje i zatvorenih granica. Drži vrata otvorenima za štednju, ali zatvorenima za ljude koji bježe pred ratom", rekao je. "Države članice predviđene Austrijom žele nametnuti logiku tvrđave Europe."

"Ne upiremo prstom ni u koju zemlju ili narod u Europi. Protivimo se onima koji podliježu ksenofobiji i rasizmu", rekao je. "Nastavit ćemo spašavati živote... i braniti humanost Europe."

Tsipras je kazao da će na summitu EU-a s Turskom u ponedjeljak tražiti solidarnost prema izbjeglicama, smanjenje priljeva iz Turske, pravednu raspodjelu tereta i borbu protiv krijumčara ljudima. Tražit će također sankcije protiv država koje ne poštuju odluke EU-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju