Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alenka Bratušek (43) prva je žena u Sloveniji izabrana na čelo izvršne vlasti, a na to mjesto dolazi u vrijeme teške političke i ekonomske krize.


Diplomirala je na tehnologiju tekstila na Tehnološkom fakultetu u Ljubljani, a magistrirala iz menadžmenta. Više godina prije ulaska u parlament 2011. na listi nove stranke Pozitivne Slovenije (PS) koju je osnovao Zoran Janković, vodila je upravu za pripremu proračuna u ministarstvu financija.

Vezani članci Marko Balen Reporter Dnevnika Nove TV iz Ljubljane o razlozima zbog kojih su ljudi glasali protiv Janše, ali jednom mogućem problemu za Hrvatsku Janez Janša Tijesna bitka u Sloveniji: Može li poznati menadžer srušiti veterana slovenske politike?

>> Pala Janšina vlada, nova mandatarka Alenka Bratušek

Bratušek je rođena u Celju 1970. godine, a živi u Stražišču kod Kranja sa 'životnim partnerom, poduzetnikom Mitjom Cvjetičaninom s kojim ima dvoje djece. Za afere koje su se nakon njezina kandidiranja za mjesto predsjednice vlade pojavile u medijima bliskim Janezu Janši, a prema kojemu postoje sumnje da je plagirala magistarski rad (nakon niza sličnih afera koje su kompromitirale više zastupnika u parlamentu iz različitih stranaka) izjavila je da dolaze iz 'tvornica laži' koje je u javnost plasiraju anonimna pisma, da je pokrenula postupak na fakultetu kako bi dokazala da se radi o izmišljotinama.

'Prijeloman dan za Sloveniju'

Nakon izbora i polaganja prisege u parlamentu Bratušek je rekla da je izglasavanje nepovjerenja Janšinoj vladi i njezin izbor za mandatarku 'prijeloman dan' za Sloveniju.

'Pred nama su teške zadaće'

'Obećavam da je danas kraj s dosadašnjom politikom izazivanja podjela, podcjenjivanja, uvreda i straha. Nadam se da u ovo koalicijski partneri nisu išli s figom u džepu. Kao premijerka spremna sam raditi odgovorno i promišljeno. Pred nama su teške zadaće i vjerujem da ćemo stvoriti bolju Sloveniju', rekla je Bratušek. 'Vremena su preozbiljna da bismo išli u stranačka politička nadigravanja', dodala je.

'Energična i hrabra'

Dok je kolege u stranci opisuju kao energičnu i hrabru osobu, iz krugova bivšeg premijera Janeza Janše stižu tvrdnje da ju je izabrala slovenska 'financijska oligarhija' u kojoj dominira ljevica, kako bi se prikrila 'krađa stoljeća' preko loših kreditnih plasmana zbog kojih je potrebno sanirati banke u državnom vlasništvu.

'Nema više plašenja'

Bratušek se prilikom nastupa u parlamentu nije konkretno izjašnjavala o tzv. 'slaboj banci' na koju bi se prema planu Janšine vlade uz državne garancije prebacili loši krediti, a istodobno istražilo kako je do njih došlo, rekavši da će to učiniti nakon što sastavi koaliciju, kada će parlamentu predstavljati vladin program. Najavila je, međutim, smanjivanje rezova u javnom sektoru na kojima je inzistirao Janša, te prekid s 'nepotrebnim plašenjem' Slovenaca da će zemlja završiti u bankrotu i morati kao i Grčka tražiti pomoć EU-a uz program odricanja.

15 dana za sastavljanje Vlade

Stranke koje su podržavale dosadašnjeg premijera Janeza Janšu kritizirale su njezin nastup kao premalo konkretan jer nije iznijela kako riješiti trenutačno najteži problem države - gomilanje loših kredita u slovenskim bankama, te izrazili zabrinutost njezinim sugestijama da će ublažiti dosadašnju politiku oštrih rezova u troškovima javnog sektora i povećati neke poreze poput PDV-a. Janša je rekao da Bratušek tijekom predstavljanja nije odgovorila niti na bitno pitanje - hoće li Slovenija u vrijeme kad je preuzme njezina vlada biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Ona sada ima 15 dana da sastavi vladu i predstavi je parlamentu, koji će tada glasati o tome hoće li joj dati povjerenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju