Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aleksandar Vulin, srpski ministar obrane, najavio je da će se i vojska uključiti u borbu za povećanje nataliteta tako što će za svako novorođeno dijete pripadnika Ministarstva i Vojske Srbije dati iznos u visini prosječne plaće.


Bijela kuga je jedan od najvećih problema u Srbiji i vojska će se uključiti u aktivnu borbu za povećanje nataliteta, rekao je Aleksandar Vulin, ministar obrane Republike Srbije.

Vezani članci Aleksandar Vučić Bizarna Vučićeva izjava: "Izgleda da ste zaboravili što je bilo 1995. godine..." Viktor Orban i Aleksandar Vučić Orban obećao podršku Srbiji: ''Sankcije Bruxellesa Moskvi su kao atomska bomba''

Podsjetio je i na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je jedan od najvećih problema u Srbiji to što se ne rađa dovoljno djece. 

"U skladu s naređenjima (predsjednika Vučića) i Vojska Srbije se uključuje u aktivnu borbu za povećanje nataliteta. I Vojska Srbije će kroz svoje mogućnosti učiniti sve da se više rađamo, da stimuliramo rađanje, da pomognemo svakoj obitelji koja želi imati djecu", rekao je Vulin, piše B92

Osim novčane pomoći za novorođenu djecu, određeno je i da Fond vojnih osiguranika plaća četiri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje te će se pomaknuti dobna granica za žene s 42 na 44 godine. 

Uvest će se i obvezni preventivni pregledi za pripadnice Ministarstva i Vojske u svrhu suzbijanja raka dojke i grlića maternice. 

Srbija je nedavno krenula u borbu za povećanje nataliteta u sklopu koje su Ministarstvo kulture i Savjet za populacijsku politiku objavili slogane kojima namjeravaju potaknuti rađanje. 

Prvonagrađeni slogani (oko 4700 kuna za svaki) bili su "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", na drugom mjestu (po oko 2300 kuna) našli su se "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", a na trećem mjestu (po oko 1600 kuna) "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju". 

Aleksandar Vučić je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare upozorio na poražavajuću demografsku sliku Srbije. Naglasio je da Srbija svakog dana gubi 107 ljudi te da posljednjih 27 godina ima negativan prirodni prirast. 

Srbija, prema njegovim riječima, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a nastave li se sadašnji trendovi do 2060. godine imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju